Afbeelding

Krijger kruipt dichterbij in leuke, achttiende schaakronde

Actueel SD|Sport

De achttiende ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee bracht weer de nodige leuke partijen.

Martin Krijger kroop weer wat dichter naar koploper Sjaak Spiegels toe en Michel Melkert steeg naar de vierde plaats in zijn sterke opmars. Opmerkelijk is de staat van dienst van Frans Nijman. Deze ogenschijnlijk rustige schaker heeft in achttien ronden slecht één keer remise gespeeld en schoof nu als een ouderwetse houwdegen Paul Greefhorst, zelf ook niet bang voor een scherpe partij, aan de kant.
Kees van den Nieuwendijk en Spiegels speelden een redelijk korte partij. Beide spelers probeerden invloed te krijgen in het centrum. De witte en zwarte pionnen zouden elkaar kunnen slaan, maar beide spelers wachtten op een gunstig moment. Ook speelden beide spelers een paard naar het centrum. Het was Van den Nieuwendijk die als eerste de spanning verbrak. Echter haalde hij geen voordeel uit deze actie. Na het ruilen van wat stukken en pionnen besloten beide spelers tot remise.
Jac Weeland trok al snel ten aanval op de koningsstelling van Krijger. Hij offerde een randpion waardoor hij met een toren, paard en dame de stelling wilde ontwrichten. Krijger kon de witte dame wegjagen van haar dominerende plek en zette de tegenaanval in op de inmiddels ook wankele koningsstelling van Weeland, die daarop een centrumaanval met zijn pionnen inzette. Krijger voelde zich gedwongen een toren tegen een paard te offeren. Dit had Weeland niet verwacht en hij maakte een grote fout met nog slechts een paar minuten over op zijn meedogenloos tikkende klok. Even later gaf hij op.|
De kortste partij van de avond, en misschien wel van het hele seizoen was die van Paul Greefhorst (rechts op de foto) tegen Nijman (links). Greefhorst zat er niet in en liet Nijman zijn hele stelling openrijten waarna na de achtste zet een volstrekt verloren stelling voor Greefhorst op het bord stond en hij verdrietig opgaf.

Meer nieuws