Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Vrije stemmen

Column

Claim

Daar ligt ie dan, een claim van meer dan negentig miljoen euro (bijna de hele gemeentelijke begroting). Brouwerseiland haalt verhaal nu de gemeente in haar ogen ten onrechte de stekker uit het project heeft getrokken. Slappe knieën in de gemeenteraad toen de weerstand in de samenleving groeide en onder aanvoering van Leefbaar een motie werd aangenomen die nieuwe recreatieve ontwikkelingen onmogelijk maakte. Je hoeft geen jurist te zijn om te weten dat Brouwerseiland wel een punt heeft. 

De politiek zit ermee in haar maag, zo kort voor de verkiezingen. Eerst duurt het opmerkelijk lang voordat de brief van de advocaat van Brouwerseiland formeel op de openbare lijst van ingekomen stukken komt. Is ook geen fijn onderwerp natuurlijk.

Je zou toch denken dat de claim een bom is in het anders zo relatief rustige politieke landschap. Maar niemand wil er zijn vingers aan branden. Niemand wil zo kort voor de verkiezingen iets over Brouwerseland of de claim zeggen. Met uitzondering van Sandra Fontein (D66), die Leefbaar draaikonterij toedicht.

Maar toch hè, stel dat de rechter de helft van de claim toewijst, dan verandert er toch iets in het gemeentehuis. Wat blijft er dan over van alle ambities? Hoe je het ook wendt of keert, de politieke draai was fout. Zo ga je niet met je burgers of ondernemers om. De angst regeerde toen politieke voorstanders ineens politieke tegenstanders werden en nu ligt er een claim.

Nu is het de uitdaging om ver weg te blijven van strijdende, veel te dure advocaten. Uit voortschrijdend inzicht heeft de raad recreatieve ontwikkelingen aan banden gelegd, benieuwd wat het voortschrijdend inzicht van deze claim tot gevolg heeft.

Aad van der Wouden

Meer nieuws