Afbeelding
Foto: Photographer: Andrey Popov

Flinke straf voor inbreker Zierikzee

Algemeen

De rechtbank acht bewezen dat de rol van een 21-jarige man uit Zierikzee bij een woningoverval en een woninginbraak veel groter is geweest dan blijkt uit de (milde) eis van de officier van justitie. Met de twee jaar gevangenisstraf zit de rechtbank fors boven de geëiste drie maanden celstraf gelijk aan het voorarrest , zeven maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur werkstraf.

Zo had hij bij de overval op 31 augustus 2019 in Zierikzee het op een vuurwapen gelijkend voorwerp geleverd, wat hij ontkende. Bij de woninginbraak in Zonnemaire was hij de opdrachtgever geweest, omdat er een schuld moest worden vereffend. Dat de verdachte op zitting over beide delicten niet open was geweest, zelfs niet nadat hij verklaarde schoon schip te willen maken, sprak in zijn nadeel.

Samen met een 22-jarige man uit Zierikzee en een 21-jarige vrouw uit Oosterland, werd de overval beraamd. De verdachten droegen zwarte kleding, zij had ook nog een pruik opgezet. Het trio ging op klaarlichte dag naar de specifiek uitgezochte woning. De vrouw belde aan, duwde met de hand de bewoonster in de hal, zei dat het een overval was en toonde daarbij het pistool. Zij moest het pad vereffenen voor haar mededaders. Het slachtoffer verweerde zich echter, waarna er een worsteling ontstond en vervolgens het wapen dat niet echt bleek te zijn , van haar aanvalster afpakte. In de woning bevond zich in een andere kamer haar kleinkind. Na gegil van het slachtoffer, rende de vrouw weg en sloegen de mannen op de scooter op de vlucht.

Tien dagen eerder, op 21 augustus, was hij samen met de oudste verdachte betrokken bij de woninginbraak in Zonnemaire . Ook hier zou hij van iemand nog geld te goed hebben gehad. Rond middernacht werd er ingebroken. De buit bestond uit een fotocamera, drie gitaren, playstation en een luidspreker, die van de bewoonster waren. Zij lag te slapen, net als twee meisjes. De gestolen spullen werden snel doorverkocht. Aan de gedupeerde moet 2.738 euro schadevergoeding worden betaald.

In de uitspraak werd gewezen op de ernst van de feiten en de grote impact voor de slachtoffers, wat voor gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in de samenleving zorgt. 

De 22-jarige Zierikzeeënaar werd conform de eis veroordeeld tot twee jaar cel. De Oosterlandse, die op zitting een positieve indruk liet en in alle openheid vertelde over de overval, kreeg de geëiste straf opgelegd van drie maanden gevangenisstraf, die ze in voorarrest heeft uitgezeten, vier maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. 

Meer nieuws