Robbert Lievense (Leefbaar): ,,Wel steeds dikkere huid om het je niet persoonlijk aan te trekken’’.
Robbert Lievense (Leefbaar): ,,Wel steeds dikkere huid om het je niet persoonlijk aan te trekken’’.

Politici gevrijwaard van bedreigingen

Algemeen

Hoewel het landelijk beeld veel somberder is, blijven de lokale politici op Schouwen-Duiveland vooralsnog gevrijwaard van (fysieke) bedreigingen. Dat blijkt uit een rondgang van WereldRegio langs de politici op dit eiland. Ambtelijk ligt dat anders. Volgens gemeentesecretaris Marieke van den Heuvel wordt er zo’n twee keer per jaar aangifte bij de politie gedaan na een grensoverschrijdende aanvaring met ambtenaren.

De NOS heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Raadsleden onderzoek gedaan naar de bedreigingen. Die zouden in drie jaar tijd verdrievoudigd zijn en vijftien procent van alle raadsleden heeft te maken gehad met een bedreiging of geweld. Robbert Lievense (Leefbaar): ,,Als volksvertegenwoordiger en dus vooruitgeschoven post van de inwoners moet je huid wel steeds dikker zijn om het je niet persoonlijk aan te trekken. Het wordt namelijk al snel het persoonlijke in getrokken. Vijandige bejegening ervaar ik vooral digitaal.’’ Dat herkennen andere raadsleden ook.

Soms gaat het verder of wordt het anders ervaren. Florus van der Paauw (SGP) heeft dat meegemaakt. ,,Het meest vervelende moment in mijn twaalfjarige raadslidmaatschap was rondom het proces met Brouwerseiland waar een persoon mijn vrouw hier thuis spullen kwam overhandigen terwijl ik niet thuis was en het begeleidde met wat suggestieve opmerkingen.’’

Hans de Jong (SP) kan zich ook nog incident herinneren. ,,Vorig jaar is er wel eens een eitje vlak bij de voordeur van de door mij gehuurde woning beland, maar het is me onduidelijk geweest wat daar de reden van kan zijn geweest. Dat is voor mij het enige bekende incident dat eventueel met de werkzaamheden als raadslid te maken zou kunnen hebben. Maar over het algemeen zoek ik zelf de mensen op om discussies aan te gaan.’’

Volgens Laurence Haack (Leefbaar, eerder VVD) is het ook bepalend hoe eventuele opmerkingen ervaren worden. Zelfs zegt ze er geen last van te hebben, maar dat komt wellicht ook door haar horecaervaring. Ze is wel wat gewend dus.

De burgemeester en de vier wethouders zijn vaak in beeld en worden door het publiek vaak verantwoordelijk gehouden voor politieke keuzes. Maar hier is dus, getuige de reactie van de gemeentesecretaris, niet veel aan de hand. ,,Collegeleden hebben nog nooit te maken gehad met fysiek geweld. Wel is er in een enkel geval sprake van verbaal grensoverschrijdend gedrag geweest.’’ Ambtelijk ligt dat dus anders.

Het is vooral het internet waar het gebeurt. Een van de raadsleden reageert anoniem met: ,,Op Facebook komen er nog wel eens rare reacties, maar niet echt persoonlijk, gelukkig.’’ 

De gemeente heeft in het verleden wel ervaren dat oud-burgemeester Jack Asselbergs bedreigd werd. Toen zijn er maatregelen genomen. Mensen kunnen nu nog steeds alleen onder begeleiding het gemeentehuis in. Zeker op de vierde verdieping, waar de bestuurders zitten, kom je niet meer op zonder toestemming.

Meer nieuws