Petra van Blijswijk en Marieke Braber
Petra van Blijswijk en Marieke Braber

Renessedag gaat door in nieuwe opzet

Algemeen

Thuredrith en Basstichting nemen klus over

RENESSE – Even dreigde de Renessedag na 34 jaar te verdwijnen. Het werd steeds lastiger een bestuur te formeren en het verenigingsleven in het dorp wordt steeds kleiner. Maar er is een oplossing voor dit populaire evenement in Renesse. De stichting Thuredrith en de Basstichting nemen de taak op zich. En zo kan er in mei weer een – zij het wat bescheidener – variant van de Renessedag plaatsvinden. Vooral gericht op kinderen (en hun ouders).

Marieke Braber-Schot (Thuredrith) en Annita den Ouden (Basstichting) hebben de draad opgepakt. Tot opluchting van het oude bestuur dat met pijn in het hart het evenement zag verdwijnen. Petra van Blijswijk van het oude bestuur: ,,Ja dat was een heel moeilijk besluit. Maar we hebben allemaal redenen om een stapje terug te doen. Het werd teveel”, De Renessedag werd gedragen door de kerk, de tennis- en de voetbalvereniging. Maar voetbal is er niet meer en ook bij de kerk en de tennis is er gebrek aan jonge aanwas om de klus te klaren.

Marieke Braber ziet voordelen. ,,Als stichtingen met een goed doel wordt het steeds lastiger om geld in te zamelen. Nu wij het overnemen zien we kansen.” De Renessedag krijgt wel een ietwat andere vorm. De rommelmarkt verdwijnt voorlopig. ,,Terwijl iedereen wel een doosje op zolder heeft staan voor de rommelmarkt.” Maar het is nu even teveel werk.

Wel komen er om de kerk kinderactiviteiten. De kinderen kunnen zich vermaken, terwijl ouders even de Krokomarkt op kunnen. Maar Marieke Braber ziet het als een eerste start. Als er oude activiteiten terugkeren (denk aan het reuzenrad) dan kan dat een volgende keer weer. Nu is het zaak om de vrijwilligers van de twee stichtingen te mobiliseren, maar daarin heeft ze alle vertrouwen.

De Renessedag zit diep geworteld in het dorp, zo weet Petra van Blijswijk uit ervaring. Tien jaar zat ze bij de club. Sponsoren genoegen voor een prijzenpot. ,,De saamhorigheid in het dorp is echt groot.’’ Maar je hebt wel een bestuur nodig om alles uit te werken en dat kost enorm veel tijd. Die er nu niet meer is.

Dreischor verloor onlangs om diezelfde reden de Vlasdag. Ook daar wordt gekeken of er in een bescheiden vorm nog een vlasactiviteit kan worden opgezet. Het speelt vrijwel in alle dorpen. Renesse heeft het nu opgelost en Marieke Braber is steevast van plan om de nieuwe opzet vijf tot tien jaar te geven om tot volle wasdom te komen. De Renessedag is door corona twee jaar weggeweest, maar komt in mei weer terug dus.

Meer nieuws