Afbeelding

Schaapjes

Column

Zoveel dingen om jezelf af te vragen, hoe dan en waarom? Als je om je heen kijkt op dit mooie eiland zie je in het voorbij gaan ontzettend veel dingen die als vanzelfsprekend lijken, maar is dat wel zo? Zo lopen er in de winter altijd heel veel schapen plotseling op de graszaad akkers van de boeren, zoveel zelfs dat je jezelf afvraagt waar deze beestjes in de zomer allemaal verblijven. Dan lopen ze op de dijken. Maar voor nu springen ze in het oog en worden keurig iedere 14 dagen een blokje verder gebracht. Parkeren doe je met je 2e auto tegenwoordig buiten Zierikzee, de pleinen staan in de winter al bijna vol, dan vraag je jezelf ook weer wat af. Hoe nu als onze Duitse vriendjes weer komen? Parkeren wij dan allemaal bij sportpark de Hoge Blok of iets dergelijks? #Metoo is weer aan de orde van de dag, terwijl de modewereld deze winter echt zijn best heeft gedaan om het te voorkomen. Je vraagt jezelf dan ook weer af waarom het niet werkt, winterjassen in de vorm van wandelende slaapzakken…. Niet erg opwindend in ieder geval.

De Ramp is weer herdacht, en ik moest denken aan die email van ongeveer een jaar geleden. Een trouwe lezer van dit blad, een echte Schouwenaar die nu in de randstad woont stuurde mij een foto van een met mossels begroeide keukenstoel die zich achter het huis van mijn overgrootvader bevond. Als je zo’n foto ziet besef je pas dat de Ramp er niet voor 1 dag was, maar dat het water met hoog en laagtij langdurig aanwezig is geweest. Nu heb ik zelf niet veel met herdenken, maar dat komt door mijn leeftijd. Je hebt het niet meegemaakt en dat zorgt ervoor dat je er niet zo bij stil staat. Ik geef toe: dat zou wel moeten… Ook vond de voorgaande email verzender dat de Schouwse taal niet verloren mocht gaan omdat het ons typeert. Mee eens, dus de laatste tijd weer maar eens alert geweest op wat er zoal voorbijkwam in de gesprekken. Ik lust het nog steeds niet, maar andievie is zo’n woord en suukuhlâde mag ook blijven. Mijn moeder spreekt vaak nog over d’r kossentje en over een pitketel opt test-aande zettuh maar dat doe mun tegenwoordig nie mi. Dat was nog met het handmelken van de koeien. Wel leuk om te horen overigens.

Rotondes bouwen, ook zo’n dingetje van hoe en waarom en dan met name waarom zoveel? Gemeenteraadsverkiezingen met bekende en onbekende gezichten, houd u zich er al mee bezig? Leest u zolang van te voren al waar iedereen voor staat? Ook nu vraag ik mezelf weer iets af…… staat de eilandelijke politiek zo dicht bij ons dat we nu al gaan kijken wie het met ons eens is over parkeren, toeristen, rotondes en onze welstand? Of ziet u ook alleen maar veel schaapjes?

Steef van der Wekken

Meer nieuws