Afbeelding

Topvier Zierikzeese schaakstrijd ongewijzigd

Actueel SD|Sport

In speelronde twaalf van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee bleef de top vier nagenoeg ongewijzigd. Sjaak Spiegels leidt nog steeds de dans.

Martin Krijger en Kees van den Nieuwendijk wisselden van positie op de plaatsen twee en drie. Martin Krijger won zijn partij wegens tijdsoverschrijding van zijn tegenstander Marnix den Boer. Kees van den Nieuwendijk kwam wederom niet verder dan remise tegen Peter de Vrieze. Door nummer vier Erik de Vrieze te trakteren op een nederlaag werd Paul Greefhorst de grote winnaar van de avond door te klimmen van de elfde naar de zesde plaats.
Michel Melkert opende tegen Spiegels met het London-systeem. Een opening die op internet erg populair is. Spiegels antwoordde met een anti London systeem. Er volgde al snel een dameruil en wit kwam te zitten met een dubbelpion op de b-lijn zonder ondersteuning van een pion op de a- of c-lijn. Melkert verzuimde zijn paard te ontwikkelen en trok ten strijde met een centrumpion. Dit werd gepareerd met een tegenaanval op de verzwakte pionstructuur. Wit probeerde de zwarte koning het rokeren te beletten door een koperruil, maar zonder dames op het bord is dit niet zo gevaarlijk en staat de koning best goed in het centrum. Spiegels kon vervolgens twee pionnen winnen en opende de jacht op de klem staande toren. Deze toren kon alleen gered worden door een paardoffer. Het lukte wit niet om een van de stukken van zwart op te sluiten en wit gaf het kort hierna op.
Frans Nijman (rechts op foto) had in de afgelopen tien speelronden slechts twee keer verloren. De eerste daarvan was zijn tegenstander Mark van Rooten (links) in deze speelronde. En dat ging Nijman goed af. In het absolute eindspel dacht Van Rooten nog weg te komen met een remisevoorstel. Nijman had echter allang berekend dat hij zijn pion kon laten promoveren en dat het pad naar winst eigenlijk open lag. Nijman won en pakt na het verlies van vorige week de draad weer op.

Meer nieuws