Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Vrije stemmen

Column

Drugs

Schouwen-Duiveland scoort al decennia hoog waar het het gebruik van drugs betreft. Jongeren worden verleid en de VVD maakt zich daar nu zorgen over. Terecht. Je hoeft niet bijster goed bekend zijn om te weten dat drugs hier ruimschoots voorradig zijn: soft en harddrugs.

Ik herinner me hoogleraar Balthasar Beeke nog, die het ooit onderzocht op het eiland. Hij ontdekte dat drugs hier – anders dan in de grote stad – op een gekke manier geaccepteerd en vergoelijkt worden. We kennen elkaar en dus ook de drugsgebruikers. We kennen hun ouders, klasgenoten, enzovoort. We hebben dus een redelijk beeld van de gebruikers. Hier zie je ook dat (erg) jonge kinderen vrij eenvoudig in contact komen met de oudere jeugd, die drugs gebruikt. Ze hebben ook goede kanten. In de grote stad worden ze geïsoleerd, hier wandelen ze gewoon door de stad. Hetzelfde met alcohol. Er gaat geen dag voorbij dat ik bij de kassa in de supermarkt achter iemand sta, die even zes halve liters bier komt halen. Vaak bij de eerste stap buiten klikt het blik al open. We zien het gebeuren, we laten het gebeuren. We kennen ze.

Maar behalve dat ze hun eigen leven kapot maken (erg genoeg lijkt me) ontwrichten ze ook de samenleving. Loop maar door de stad en je ziet de grote pupillen wezenloos voorbijkomen. Als je het niet ziet, wil je het misschien niet zien.

Iedere actie om dit te terug te dringen is er één. Prima dus dat de VVD, die eerder al de criminele ondermijning van de samenleving een gevaar noemde, hier nu ook het voortouw neemt. Gek eigenlijk dat met alles wat we weten er nog een partij aan de bel moet trekken. Dat een wethouder zelf niet op het idee is gekomen.

Aad van der Wouden

Meer nieuws