Afbeelding

Herdenking Watersnoodramp in Ouwerkerk zonder publiek

Algemeen

Op dinsdag1 februari om 10.00 uur herdenkt de gemeente Schouwen-Duiveland de Watersnoodramp van 69 jaar geleden. De herdenkingsplechtigheid bij het Watersnoodmonument in Ouwerkerk is, vanwege de huidige coronamaatregelen, niet toegankelijk voor publiek. De herdenking wordt live uitgezonden door Omroep Zeeland.

Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Watersnoodramp op Schouwen-Duiveland en elders, worden kransen gelegd. Burgemeester Jack van der Hoek houdt een korte toespraak. Ook is er een bijdrage van kinderburgemeester Silke van Heukelom, wordt een minuut stilte in acht genomen en het Wilhelmus gespeeld 

Tussen 11.00 en 12.00 uur wordt via de website van het Watersnoodmuseum een livestream uitgezonden van een symposium. Dit heeft als thema: ‘Watersnood: van 1953 tot Limburg’
Omdat er geen toehoorders bij de herdenking aanwezig zijn, kunnen belangstellenden een witte roos bestellen via de website van het Watersnoodmuseum De rozen worden neergelegd bij de kransen. (https://watersnoodmuseum.nl/product/witte-roos/).


Het programma van de herdenking zonder publiek, is tot stand gekomen conform de coronamaatregelen zoals die nu gelden. Als deze wijzigen volgt nadere berichtgeving. Wie de Nederlandse vlag uit wil hangen kan van zonsopgang tot zonsondergang halfstok vlaggen, zonder wimpel. De dorpsraad van Nieuwerkerk laat weten de herdenking ter plaatse door corona niet door te laten gaan.

Na afloop van de Watersnoodherdenking vindt er een symposium plaats, die u tevens kunt bijwonen via een livestream. De titel van het symposium is ‘Watersnood: van 1953 tot Limburg’. Een van de gasten is Gerard Slokkers uit Halsteren, die als achtjarige de ramp meemaakte. Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Silke van Heukelom leveren ook een bijdrage.

Verder is onder andere burgemeester Daan Prevoo van gemeente Valkenburg aan de Geul in deze uitzending te gast, samen met bewoners uit Limburg die hun huis zijn kwijtgeraakt door de watersnood van vorige zomer. Samen met overlevenden van de Watersnoodramp uit 1953 blikken zij terug op het moment dat ze overvallen werden door het water.

Aansluitend zal een medewerker van Reddingsbrigade Nederland terugblikken op de evacuatie in Limburg. Klimatoloog Aimee Slangen vertelt over het onthutsende klimaatrapport dat vorig jaar verscheen. Zij schreef mee aan dit rapport en concludeerde dat de zeespiegelstijging sneller gaat dan ooit. Gedurende het programma worden nieuwe video’s van het Oral History project getoond. Maikel Coomans presenteert het symposium.

 Ook het symposium is te zien via een livestream, die uitgezonden wordt op de website en social mediakanalen van het Watersnoodmuseum. Deze is vanaf 11.00 uur te volgen.

Meer nieuws