Logo wereldregio.nl
<p>Johan Giljam toont vol trots zijn aquarellen. </p>

Johan Giljam toont vol trots zijn aquarellen.

(Foto: )

Kok en dj Giljam blijkt ook goed overweg te kunnen met penseel

Op de achtergrond schoot zijn moeder onbedaarlijk in de lach. Johan Giljam werd vorige week gebeld met de vraag of hij in WereldRegio wilde vertellen over zijn nieuwste hobby: het maken van aquarellen. Op zich weinig bijzonder. Dat wordt het ineens wel als je bedenkt dat hij slechts twee maanden bezig is en al twee aanvragen voor een expositie in zijn schildertas heeft zitten.

Tijdens het gesprek een dag later praat Johan Giljam zo nu en dan vol ongeloof. De lach is bijna niet van zijn gezicht te krijgen. Zoveel oprecht enthousiasme en positiviteit.
Die karaktereigenschappen was de inwoner van Noordgouwe wel een tijdje verloren. Hij voelde zich enigszins verloren. Giljam, 38 jaar, ook bekend als dj Santos Suares op onder andere Beachboom, is op 1 maart 2020 begonnen als zelfstandig kok. ,,Draaien en koken is een happy place voor mij. Na Beachboom 2019 draaide ik nog op wat kleine huisfeestjes en op internet wat dingetjes. Maar daarin kon ik niet mijn ei kwijt zoals een dj dat wil.” Letterlijk met een ei aan de slag als kok was ook maar van korte duur. ,,Ik heb er negen dagen van kunnen genieten”, doelt hij op de lockdown van begin maart 2020.

,,Ik heb er wel even flink van gebaald. Op de ene of andere manier werd er iets van me afgepakt. Met het dj zijn sta je op een plek of podium waarbij je een bepaalde vorm van aandacht kreeg. Elk weekend kon ik wel draaien. Ik kon wat geven aan de mensen. Of dat nu met dj zijn of eten was, het viel in een keer weg. Wat blijft er dan over? Mentaal was het wel een challenge om door corona te komen. Het heeft me veel tot nadenken gezet.”

Zo is hij gezonder gaan leven. De dj annex kok annex (nu) aquarelschilder rookte meer dan een pakje per dag. ,,Ik ben me veel beter gaan voelen en mijn weerbaarheid werd sterker. Het stoppen viel tegen. Ik zat aan de keukentafel en rookte mijn laatste sigaret. Klaar.” Dat was een jaar en ruim twee maanden geleden.

Na het stoppen met roken nam hij zich in april 2021 voor te gaan sporten. ,,Ik had geen tijd om te sporten. Ik werkte heel hard in de horeca.” Lachend: ,,Ik dacht dat dat wel sporten was. Ik dacht ook dat het niets voor mij was. Elke sport is niets voor mij. Ik had nooit gesport, dus ik moest over een bepaalde drempel heen.”

Broer Peter gaf hem het laatste zetje. ,,Hij is triatleet, maar ik richt me meer op hardlopen en MTB. ,,Ik wilde fysiek ook wat sterker worden.” Aanvankelijk had Johan Giljam zo zijn struggles, maar het sloeg al snel om in een soort verslaving. Iets waar hij zijn ei ook in kwijt kan. En of. Begin vorige maand liep hij zijn eerste wedstrijd, de Voornse Duintrail van tien kilometer, en eind volgende maand wil Johan Giljam meedoen aan de Boskbokkentrail. ,,Het leuke aan sporten is dat je jezelf steeds tegenkomt en dat je doelen (halve marathon, red.) wil halen.” Tegenwoordig loopt hij drie keer in de week. Onder andere door de bossen van Westerschouwen. ,,Dat is zo magisch en is iets dat je in corona gewoon kunt doen. Je kleedt je om en gaan. Hardlopen is echt leuk.” 

De omgeving van het hardlopen heeft hem geïnspireerd voor de onderwerpen van zijn aquarellen. Met deze schilderkunst was Johan Giljam niet geheel onbekend. Zijn moeder doet het al enige tijd. ,,Ik wilde het al wel doen, maar vond het toch een beetje ‘dat vrouwelijke gedoe’. Ik ben begonnen terwijl ik nooit een kwast heb aangeraakt.” Hij schildert vooral op intuïtie, gelijk aan hoe hij dat met muziek doet. ,,Ik moet nog heel veel leren maar ik kan met schilderen mijn gevoel op ‘papier’ zetten.” De aquarellen vertellen een ‘verhaal’ van de omgeving waarin Johan Giljam zich bevindt: zee, bossen, stad, kust, natuur, schepen. ,,Het is allemaal geïnspireerd op dit eiland. Bij het posten van mijn schilderijen op Instagram krijg ik veel reacties. Dat verbaast me wel.” Het leukste vindt hij dat hij zijn (creatieve) ei weer kwijt kan. ,,Ik kan mezelf uiten op een manier die ik lang niet gevoeld heb. Het is zo rustgevend.”

En zijn moeder? ,,Ze vindt het fantastisch. Ze staat er van te kijken en wordt er een beetje onzeker van. Met tussenpozen doet zij het al meer dan tien jaar.”

Johan Giljam toont vol trots zijn aquarellen. Er zijn al aanvragen binnen om te exposeren. Enkele van zijn werken heten ‘storm in de stad’, ‘winters Westerschouwen’ en ‘de terugkeer’.