Logo wereldregio.nl
Foto:

Bezit UZI ‘stoer hebbedingetje’

De 47-jarige man uit Zierikzee zag het bezit van een UZI als een ‘hebbedingetje’. ,,Ik vond het stoer”, zo vertelde hij de rechters in Middelburg. De officier van justitie tilde zwaarder aan het hebben van een pistoolmitrailleur en eiste tegen de verdachte een jaar gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. 

De man nam 26 september vorig jaar de UZI in een boodschappentas mee naar een vriend. Die dacht aanvankelijk dat hij een grapje maakte, maar raakte overstuur toen hij het wapen toonde. Ook de buurvrouw schrok toen ze het wapen zag. De vriend besloot de politie te bellen, al vond hij het moeilijk om hem te verraden. Toen R. de deur opendeed, werd hij door de politie meteen in de boeien geslagen. 

De Zierikzeeënaar zei de UZI met twee magazijnen en munitie voor 500 euro in Rotterdam te hebben gekocht en daarna in een bunker in Burgh-Haamstede te hebben verstopt. ,,Het lag er vijftien jaar veilig onder het zand begraven. Ik heb het één keer eerder opgegraven.” Hij zou als hobbyist er ooit een keer mee willen schieten.

Hij had tegen BOA-’s al eens opgeschept dat hij over een UZI beschikte en had in graffiti een tekening van de UZI gemaakt. Het pleitte niet in zijn voordeel, maar aan de andere kant vond de officier het positief dat verdachte zich wil houden aan de voorwaarden van de reclassering, dat gekoppeld is aan de voorwaardelijke celstraf.

Raadsman Joost Grootjans pleitte voor een gevangenisstraf gelijk aan de 116 dagen die hij in voorarrest heeft gezeten, met eventueel een forsere voorwaardelijke straf. ,,Hij heeft de UZI in een niet toegankelijke bunker begraven en heeft het een keer meegenomen om aan zijn vriend te tonen”, voerde hij aan. Verder achtte de strafpleiter het van belang dat zijn cliënt eerder vrijkomt, zodat hij eraan kan werken om zijn schuld af te lossen. ,,De betalingsregeling kan hij nu niet nakomen.”

De man vertoeft graag in de natuur en wil niets liever dan zijn vrijheid terug. Hij heeft inmiddels ook weer goed contact met zijn vriend. ,,Het is vervelend dat het zo gelopen is”, sprak hij in zijn laatste woord. De rechtbank doet 20 januari uitspraak.