Logo wereldregio.nl
Foto: Dmitry Shubin

Schouwen-Duiveland groeit weer beetje

Schouwen-Duiveland heeft er ten opzichte van vorig jaar weer 87 inwoners bij. Zierikzee en Bruinisse zijn de grote trekkers geweest. Vaak ten koste van de dorpen waar in de meeste gevallen de inwoneraantallen zijn teruggelopen. In Burgh-Haamstede, ook een groeikern, met maar liefst 34 inwoners. 

Het verloop van de cijfers heeft met meerdere factoren te maken. Zo zijn er 302 kinderen geboren. Maar opmerkelijk veel mensen zijn overleden. In totaal 519 personen. In totaal zijn er 929 mensen van het eiland vertrokken, maar hebben zich er 1192 hier gevestigd. Vorige week werd bekend dat er de afgelopen twee jaar bijna 160 statushouders bijgekomen zijn. Alles opgeteld en afgetrokken staat de teller qua inwoneraantal nu op 34.148 mensen. Voor de statistieken: daarvan zijn er 16.886 mannen en 17.282 vrouwen.

Opvallend is dat Zierikzee een blijvende aantrekkingskracht heeft. Deels is dat te verklaren door de nieuwbouw. Er zijn diverse appartementencomplexen in gebruik genomen en die doen het goed bij ouderen, die in de buurt van de voorzieningen willen wonen. 

Dat er minder mensen in de dorpen wonen, komt deels omdat de dorpen minder populair zijn. Anderzijds klinkt vanuit die dorpen vaak de behoefte aan nieuwbouw, zodat jongeren in de dorpen kunnen blijven. Bij Zeeuwland wordt altijd geroepen, dat Zierikzee het in populariteit wint van de dorpen. Opvallend is wel het verlies van Burgh-Haamstede. Die plaats is door de gemeente aangewezen als groeikern, net als Zierikzee en Bruinisse. In Bruinisse wordt ook geklaagd over het gebrek aan woningen. Toch is daar een opmerkelijke groei te zien geweest.

Van de krimp zoals die jaren verkondigd is weinig meer te zien. Als was de groei vorig jaar met 224 mensen fors hoger.