Logo wereldregio.nl
<p>Foto:Marieke Mandemaker</p>

Foto:Marieke Mandemaker

(Foto: )

Geen boete of ‘opruimrekening’ voor boze bloemist

De bloemist die vorige week zijn handelswaar voor de deur van het gemeentehuis gedumpt heeft krijgt geen boete. Ook worden er geen opruimkosten in rekening gebracht. Al eerder heeft de gemeente laten weten de actie van Fabian Oostvogels te beschouwen als een ‘ludiek protest waarmee hij heeft willen aangeven dat de regelgeving rondom de lockdown sommige ondernemers hard treft. Daar heeft de burgemeester zeker begrip voor.’

,,Omdat bij de protestactie verder geen schade of vernielingen zijn aangericht en het volume van het gedumpte groen gering was heeft de burgemeester, mede in het licht van de Kerstdagen, besloten geen bestuurlijke boete op te leggen of opruimkosten in rekening te brengen,” zo luidt nu de reactie vanuit het gemeentehuis. Overigens is de gemeente overtuigd van het feit dat Oostvogels wel kerstbomen mocht verkopen en zijn actie dus niet nodig was. Alleen andere handelswaar was volgens de rijksregels niet toegestaan.

De gemeente benadrukt dat ze ondernemers wil helpen waar mogelijk. ,,Er is dan ook geen sprake van dat wij niet achter onze ondernemers staan. Maar het gaat in deze zaak om een ministeriële spoedregeling waar, net zoals andere winkeliers dat doen, ook de heer Oostvogels zich aan moet houden. Daarin kan de gemeente geen eigen afweging maken, in tegenstelling tot wat de branchevereniging van bloemisten vorige week eerder abusievelijk aan hun leden meldde en waarop de heer Oostvogels zich beriep. De branchevereniging heeft dat bericht later gecorrigeerd,” aldus de formele reactie vanuit het gemeentehuis.