Logo wereldregio.nl
Björn Bouwman tijdens zijn eerste marathon in het Jordaanse Petra.
Björn Bouwman tijdens zijn eerste marathon in het Jordaanse Petra. (Foto: Rob van Dijk)

Na Jordanië gaat Bouwman voor marathon in Moskou

Voor zijn tweede marathon in het teken van Kika was Björn Bouwman al volop bezig om een sponsorloop bij basisscholen op touw te zetten. ,,Zoiets werkt goed en is goed te doen.” De persconferentie over een strenge lockdown gooide roeit in het eten. Björn Bouwman schakelde razendsnel en heeft nu een virtuele actie ‘New Year’s Run for KiKa’ opgezet.

Bij de nieuwe actie van Björn Bouwman is het de bedoeling dat deelnemers tussen zaterdag 1 en zondag 9 januari het nieuwe jaar sportief beginnen met een ronde hardlopen. De afstanden kunnen deelnemers zelf kiezen: vijf of tien kilometer, tien Engelse Mijl, een halve marathon of een marathon. Na afloop krijgen de hardlopers een medaille. Het inschrijfgeld bedraagt 12,50 euro inclusief de medaille die thuisbezorgd wordt. Zelf loopt de negentienjarige Björn Bouwman een tien kilometer of een halve marathon ter voorbereiding op een marathon van begin februari 2022 in Zaltbommel, mits het vanwege corona door kan gaan.

Deelnemers kunnen in de buurt van hun eigen woonplaats een afstand lopen. Via een hardloopapp kunnen ze tijd en afstand bepalen, er vervolgens een screenshot van maken en het e-mailen naar newyearsrunforkika@gmail.com. Op basis van de binnengekomen resultaten maakt Björn Bouwman een klassement op en stuurt dat terug naar de deelnemers zodat ze kunnen zien op welke plaats ze zijn gefinished.

Het opgehaalde geld komt ten goede van KiKa, een goed doel waar Björn Bouwman erg mee begaan is. Een negenjarig neefje van hem heeft leukemie gehad en is er van genezen. ,,Gelukkig, maar twintig procent redt het niet”, weet Björn Bouwman, die dit jaar zijn eerste marathon voltooide.

Dat deed de Zierikzeeënaar in de buurt van Petra, een bekende plaats in Jordanië. De marathon in dit land van het Midden-Oosten was één van de ongeveer tien marathons die KiKa jaarlijks uitkiest om aandacht te vragen en geld op te halen voor kanker bij kinderen. ,,De Petra Desert Marathon was fantastisch om te lopen. Wat nog meer indruk heeft achtergelaten, is de geweldige groep die meeging naar Jordanië. Door het succes van deze eerste marathon ben ik ontzettend gemotiveerd om ook in 2022 weer keihard aan de slag te gaan om zo veel mogelijk geld op te halen voor KiKa”, aldus Björn Bouwman. Aanvankelijk dacht hij een jaartje over te slaan. Toen hij op social media weer allerlei foto’s en verhalen tegenkwam, begon het weer te kriebelen. Inmiddels heeft hij zich ingeschreven voor de Moskou Marathon op 18 september omdat die het beste uitkomt met school. De virtuele actie is dus de eerste aanzet om geld binnen te halen. Voor deelname aan Moskou moet Björn Bouwman, die in 2016 met hardlopen begon, minimaal 5.950 euro ‘meenemen’ voor KiKa.