Afbeelding
Foto:Marieke Mandemaker

Kersttoespraak burgemeester Van der Hoek

Algemeen

Beste Schouwen-Duivelanders,

Op de avond van deze Wereldregio is het Kerstavond. 

De avond waarop we traditiegetrouw in onze kerken de geboorte van Jezus vieren. Het Licht dat in de wereld kwam. 

Voor het niet gelovige deel van onze inwoners is het de opmaat naar Kerst, feest van licht in deze donkere dagen. 

Voor ons allemaal is het een feest van nabijheid van familie en vrienden, warmte, en gezelligheid. Zoals ook oudejaarsavond dat is.

Noodgedwongen vieren we de deze feestdagen opnieuw in kleine kring. En dat is balen. Een teleurstelling voor iedereen die het zich anders had voorgesteld. Dat begrijp ik goed. Dat geldt voor mij net zo. We zijn ‘coronamoe’. 

En toch, opnieuw wordt een beroep gedaan op onze medewerking, onze flexibiliteit, ons verantwoordelijkheidsgevoel. Want het coronavirus zelf is helaas nog níet moe. En hoe moeilijk ook, wij kunnen dat op Schouwen-Duiveland. Daar ben ik van overtuigd. Net zoals wij in het afgelopen jaar hebben laten zien dat we het kunnen, mét elkaar. Dat we elkaar niet loslaten. Ik heb daar ook in mijn kersttoespraak, op www.schouwen-duiveland.nl bij stil gestaan. 

Dat neemt niet weg dat het voor velen, niet in de laatste plaats voor onze ondernemers, in deze dagen een hard gelag is. In de weken dat de winkelomzet normaal gesproken piekt, de restaurants overuren draaien en onze culturele sector overloopt van mooie voorstellingen en concerten, is er nu even niets. Op afhalen aan de deur en digitale voorstellingen na. Laten we hen zo veel mogelijk steunen en lokaal kopen.

Zo hadden we ons Kerst 2021 niet voorgesteld, maar het is wel realiteit. Een noodzakelijke realiteit om de zorg in de zieken- en verpleeghuizen toegankelijk te houden en de mensen die daar werken niet ten onder te laten gaan aan de enorme werkdruk die al bijna twee jaar -te- veel van hen vraagt. 

Alleen al daarom, uit respect voor hen die dag en nacht voor ons klaarstaan, wordt opnieuw aan ons gevraagd te doen wat nodig is.

Mijn oproep aan u is dan ook de huidige regels te -blijven- volgen.

Des te eerder kunnen we hopelijk weer terug naar een versoepeling. Dat zal voor iedereen fijn zijn.

Mijn waardering gaat uit naar u, naar jou. In het afgelopen jaar hebben jullie laten zien dat Schouwen- Duiveland een veerkrachtige gemeente is. Een gemeente waar we omzien naar elkaar en die, zoals afgelopen zomer, weer snel op de been was om onze gasten te ontvangen.

Dat omzien naar elkaar komt niet vanzelf. Door de nieuwe lockdown, zeker in deze bijzondere dagen, dreigen meer mensen dan voorheen in de problemen te komen. Zitten onze kinderen meer thuis. Zien meer mensen dan voorheen het -even- niet meer zitten. 

Mijn oproep is dan ook wat vaker om ons heen te kijken. 

In de familie, buurt of op het werk. Hoe gaat het met de ander? Kan ik tot steun zijn? Dat omzien hoeft niet in grote dingen te zitten. Het zit vaak juist in het kleine. Een gebaar, een bemoedigend woord, een kaartje of attentie. Een wandeling, belangstellend gesprek of een kop koffie. En heeft u het zelf moeilijk in deze dagen, dan wens ik u van harte toe dat er iemand is die naar u omziet. Die een lichtpuntje voor u is in deze donkere dagen.

Laten we voor elkaar een lichtpuntje zijn. In het licht van Kerst. In afwachting van een nieuw jaar waarin het hopelijk weer een stuk beter mag gaan.

Ik wens u, samen met wie u dierbaar is, een gezellig, liefdevol en gezegend Kerstfeest.

Jack Chr. van der Hoek
burgemeester

Meer nieuws