Afbeelding

Ruim zes procent van inwoners heeft miljoen

Algemeen

In de gemeente werd onlangs het idee geopperd om de miljonairs op te roepen bij te dragen aan een coronasteunpot. Het is er nog niet van gekomen. Ondertussen groeit het aantal miljonairs sterk op het eiland, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week.

Volgens de cijfers is 6,2 procent van de inwoners officieel miljonair. Dat betekent dat op 34.000 inwoners meer dan 2100 mensen een vette bankrekening heeft. Zoals bekend zitten de meeste mensen met geld in de Westhoek. Alleen Veere overtreft Schouwen-Duiveland met een percentage van 8,4 procent. In Vlissingen is het heel wat minder met 1,3 procent van alle inwoners.

Op 1 januari 2020 had 3,5 procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat zijn 278 duizend huishoudens, ruim 24 duizend meer dan in 2019. Vooral in Bloemendaal en Laren wonen veel miljonairs. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over vermogens. De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn daarbij meegerekend.

Al sinds 2014 komen er miljonairs bij. In de crisisjaren daarvoor bleef het aantal ongeveer gelijk. Er zijn in 2020 ruim 100 duizend miljonairs meer dan in 2008. Een miljoen euro heeft in 2020 echter wel een andere waarde dan in 2008. Wanneer rekening wordt gehouden met de algemene prijsontwikkeling, waren er in 2020 zo’n 35 duizend miljonairs meer dan in 2008.
Miljonairshuishoudens hadden in 2020 een gemiddeld vermogen van 1,6 miljoen euro, tegenover een doorsnee vermogen van 56 duizend euro van de overige huishoudens. Het vermogen van miljonairs is hiermee 28 keer zo groot.
Van de miljonairs had 64 procent een vermogen tussen een en twee miljoen euro. Een kwart van de miljonairs had een vermogen tussen twee en vijf miljoen euro. Een klein deel van de miljonairs, drie procent, had een vermogen van tien miljoen euro of meer. Afgelopen jaren is het aandeel grotere vermogens iets toegenomen.

Meer nieuws