Afbeelding

Handen uit de mouwen voor schoner Neeltje Jans

Algemeen

Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap houden op zaterdag 27 november een schoonmaakactie op natuureiland Neeltje Jans. ,,Tijdens de actie gaan we aan de slag om zwerfafval en plastics afkomstig van de industrie en scheepvaart op te ruimen dat in de natuur is beland. Hulp is van harte welkom”, vertelt boswachter Paul Begijn.

Afval vormt in toenemende mate een belasting voor de natuur op Neeltje Jans. Met name visgaren en vistuig vormen een bedreiging voor meeuwen en kustvogels omdat ze er verstrikt in kunnen raken. ,,Ook zien we regelmatig plastic in de magen van vogels terug waardoor de spijsvertering slechter gaat werken met de dood tot gevolg”, vertelt Begijn. ,,Daarom steken we de handen uit de mouwen in een van de mooiste duingebieden van Nederland.”

Ooit was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde, halverwege Schouwen en Noord-Beveland. Voor de bouw van de stormvloedkering werd de plaat opgehoogd en omgevormd tot werkeiland. Na het beëindigen van de werkzaamheden in 1986, kregen de elementen grip op Neeltje Jans. Weer en wind vormden een duinlandschap dat nu nog bijeen wordt gehouden door helmgras en duindoorn. Het is daarmee een van de jongste natuurgebieden van Zeeland.

De schoonmaakactie op Neeltje Jans start om 13.00 en duurt tot 15.30 uur. Er wordt gestart vanaf de grote parkeerplaats bij het Noordzeestrand. Aanmelden is verplicht en kan via de agenda op www.nm.nl/zeeland