Logo wereldregio.nl
Foto:Stadhuismuseum

Stadhuismuseum ontvangt bel Zr. Ms. Zierikzee

Het Stadhuismuseum Zierikzee heeft  in aanwezigheid van burgemeester Jack van der Hoek de scheepsbel van de Zr. Ms. Zierikzee in tijdelijke bewaring mogen nemen.Voor de Zr. Ms. Zierikzee is in 1985 de kiel gelegd. In 1986 is ze te water gelaten en in 1987 in de vaart genomen. Toenmalig gemeenteraadslid Riet Bij de Vaate heeft het schip gedoopt, nadat oud-marineman en burgemeester van Zierikzee De Meester ervoor gezorgd heeft dat dit exemplaar uit de ‘Alkmaar-klasse’ niet de Veere maar de Zierikzee is mogen gaan heten.

Momenteel ligt de Zierikzee in de marinehaven van Zeebrugge voor regulier groot onderhoud. Het is traditie dat de scheepsbel dan in bewaring wordt gegeven bij bijvoorbeeld het gemeentehuis van de stad waar het schip naar is vernoemd. In dit geval is het Stadhuismuseum Zierikzee de meest logische locatie om de scheepsbel tijdelijk onder te brengen. Een vertegenwoordiging van de bemanning is woensdag jl. daarvoor speciaal naar Zierikzee afgereisd om de bel te overhandigen aan burgemeester Jack van der Hoek en Stadhuismuseum directeur-bestuurder Albert A.J. Scheffers. Na voltooiing van de onderhoudsbeurt zal een vertegenwoordiging van de nieuwe bemanning van de Zr. Ms. Zierikzee de scheepsbel weer komen ophalen. De Zr. Ms. Zierikzee zal naar verwachting dan nog eenmaal een periode van maximaal vier jaar operaties uitvoeren voor de Koninklijke Marine in nationaal of in NATO verband.

Het Stadhuismuseum Zierikzee heeft al jaren een bijzondere band met de Zr. Ms. Zierikzee en haar bemanning. In 2015 kwam de bemanning van de mijnenjager het bronzen kanon met het wapen van Zierikzee en het productiejaartal 1572 brengen. Het kanon staat nu te pronken op een onderstel, vervaardigd door de collegae van de Museumhavenwerf, op de binnenplaats van het oude stadhuis van Zierikzee. In 2020 is dezelfde mijnenjager ingezet voor het transport van een schilderij uit de Rijkscollectie van Den Helder naar Zierikzee. Dat schilderij krijgt een prominente plaats in de expositie ‘Arnoldus van Anthonissen. Een Zeeuwse meester uit de Gouden eeuw’, die vanaf 17 december a.s. is te bezoeken.