Afbeelding

Schaker Blinde vecht zich knap terug tegen Beth

Actueel SD|Sport

Roberto Beth leek in de interne competitie van schaakvereniging Zieirkzee zijn partij te gaan winnen maar Marianne Blinde kwam met een knappe escape weer terug in de race.

Hierna werd veel afgeruild en het veld leek overzichtelijk te worden. Leek, Beth (links op de foto) zette een toren in het vizier van een vijandelijke loper en toen Blinde (rechts) van haar verbazing bekomen was sloeg ze die toren ook. Later raakte ze nog twee lopers kwijt maar kreeg na promotie een nieuwe dame en kon in enkele zetten mat geven.
Jac Weeland kon al snel de koningsvleugel van Johan van de Velde openbreken, maar deze verdedigde zich fel en Weeland gaf pardoes een paard weg. Maar in het eindspel kon hij dankzij drie verbonden vrijpionnen toch nog de winst binnen halen.
Teun Brouwer heeft lang geleden Erik de Vrieze de fijne kneepjes van het schaken geleerd. Dit onderlinge treffen is dan ook gemakkelijk te zien als De Meester tegen De Leerling. Brouwer kent De Vrieze van haver tot gort, en andersom, en dit betekent dan ook dat in eerdere ontmoetingen beiden het niet altijd makkelijk hebben gehad tegen elkaar. Tel daar bij op dat De Vrieze niets moet hebben van Brouwers’ paardenjacht en een leuk potje ligt in het verschiet. De Vrieze gooide al snel wat roet in Brouwers’ jacht en laatstgenoemde kwam dan ook niet in zijn spel. Gaandeweg kwam De Vrieze drie pionnen voor en ruilde hij wat onbruikbaar materiaal af. Wel wilde De Vrieze voorzichtig omspringen met zijn zwarte loper, want de verwachting was dat deze nog een belangrijke rol kon gaan spelen. En dat bleek. De Vrieze hield in de eindfase naast die loper een pionnenleger over en Brouwer mikte met slechts een koning en een pion op pat. Maar met de a-,b- en c-pion oprukkend ondersteunt door die zwarte loper was promotie niet nodig, zat pat er niet in en werd het een mooi mat.

Meer nieuws