Communicatie
Communicatie

Van timmerman tot uitgesproken schilder

Algemeen

Ad de Keijzer uit Zierikzee exposeert in galerie Yewel in Zierikzee. Een mooie manier om kennis te maken met zijn schilderijen. Altijd maatschappijkritisch. ,,Als kind had ik veel fantasie, maar als je ouder wordt lijkt dat te verdwijnen. Nu met het schilderen kan ik er weer wat mee.’’ AdriaanK noemt hij zich nu. Een bijzondere wending in het leven waarin hij zijn brood verdiende als timmerman. ,,Ik was geen typische timmerman zeiden ze. En ook geen typische schilder.”

De Keijzer: ,,Ik ben in 1954 in Zierikzee geboren en daar woon ik nog steeds. Als kind kon ik vrij aardig tekenen, ik kon er mijn fantasie in kwijt. Schilderijen vond ik fascinerend, om met verf mensen en beelden tevoorschijn te toveren. In 1972 maakte ik kennis met het werk van Carel Willink. Hij schilderde een vreemde stille wereld, met zware luchten en eenzame beelden. Later ontdekte ik de Belgische schilder Paul Delvaux met de merkwaardige dromerige vrouwen en skeletten. Dat werk sprak mij beide erg aan: het zouden mijn inspiratiebronnen blijven’’.

Dat maatschappijkritische komt veel terug in zijn werk. Bijvoorbeeld in het schilderij ‘Communicatie’. Het is een Rotterdams tafereel waarin iedereen verzonken is in zijn mobiele telefoon. Een personage in het midden (,,ik schilder altijd mezelf. Dat kan ik het beste’’) schreeuwt om aandacht. Of een ander werk waarop een man een steiger beklimt naar vanuit een hebzucht onverantwoorde risico’s neemt. ,,Dat zie ik vaak. Ik kijk heel veel rond me.” 

Zo kan hij ook veel bewondering opbrengen voor mensen met een uitgesproken mening of uiterlijk. Eigenlijk alles wat hij zelf niet uitstraalt, spreekt hem aan. Maar die fantasie en uitgesprokenheid komen in zijn werk tot volledige wasdom. ,,Ik schilderde in de éénlaags stijl, wat vrij moeilijk is; alles moet in één keer goed zijn. Eerst maakte ik een tekening, om er daarna overheen te schilderen. Ik had altijd maar één schilderij onderhanden. Was deze klaar dan, begon ik aan de volgende. Na een periode van drie jaar waarin ik mijn woning heb verbouwd, was alle ambitie en inspiratie weg. Via een collegaschilder kwam ik bij Sil van Mil terecht, waar ik acht maanden les heb gehad. Sindsdien schilder ik in een gelaagde techniek, meestal aan vijf schilderijen tegelijk. Wat anderen in mijn schilderijen zien is soms niet wat ik er mee bedoeld heb, maar daar heb ik geen bezwaar tegen. Ieder moet maar zien wat hij of zij vindt.”

Er is veel werk van AdriaanK te zien, elk met een eigen verhaal. De expositie AdriaanK communiceert! is elke vrijdag en zaterdag  en op zondag 7 november van 13.00 tot 18.00 uur, met als laatste expositiedag vrijdag 18 december.

Meer nieuws