Logo wereldregio.nl
Foto:

Vuul, vuulte in slik

Ziet u ze ook ploeteren, de boeren… Ondanks dat velen van ons wel eens op hen mopperen vanwege dat trage brede voertuig of die slik op de weg moeten we het vooral met ze te doen hebben. Ieder jaar weer is er weer wel iets dat ervoor zorgt dat ze niet die goede prijs krijgen of hun vruchten op het droge krijgen, als er sowieso al wat gegroeid heeft. Of kijkt u met andere ogen naar ze? Grote dure machines die je niet kunt kopen zonder een bak met centjes, altijd maar mopperen over het weer en prijzen voor producten en toch weer zoveel hectare bijkopen….

Met stomheid geslagen was ik, stond te genieten van mijn pauze en las de krant. Plots boven mijn krant een schim op zo’n 40 meter. Ik kon mijn ogen niet geloven, een oude man zeker rond de tachtig achter een rollator liep langs richting de skate-baan. Hij ontvouwde een plastic tas van de grootgrutter en hing hem open aan zijn loopwagentje. Aan de rollator hing een knijper van een meter lang en hij begon zwerfvuil op en rond de baan te verzamelen. Daarna weer terug naar Borrendamme. Wat een respect heb ik voor die man!

Verschrikkelijk is het, dat niet alleen onze jeugd maar ook wij allemaal zo achteloos omgaan met ons “vuul”. McDonalds zakken op parkeerterreinen rond en in de dorpen en steden, peuken op de straat en kauwgom op de stenen. Groepen vrijwilligers die nodig zijn om andermans rommel op te ruimen langs wegen en op de stranden, respect voor hen. Hoe is dat om te keren?

Ik besef dat ik in de mopperfase begin te raken, geniet van al het groen om je heen Steef…. Ja daar wou ik het ook nog even over hebben. Groen oké, maar zo groen hoeft nou ook weer niet. Pasgeleden was de kerkmuur rond de ring in Kerkwerve bijna niet meer te zien door het hoge onkruid. Je zal maar wonen in een straat waar niet veel gereden wordt en je waant je op een grasveld. Doe je op je werk zo je best om alle tuintjes en straatjes schoon te houden maar vind je langs je eigen stoep de volledige veldverzameling inheemse kruidachtige terug. Iets meer geld naar de openbare ruimte om de vuulte te lief te haen? Hraeg!

O ja … de boeren, ook in de slag met vuul, vuulte in slik. Door mijn achtergrond weet ik wat ze drijft en dat het uiterlijk vertoon van de machineparken geen luxe is maar bittere noodzaak en schaalvergroting alleen het bedrijf kan redden. Ook daar kan respect geen kwaad.

Respect… had dat niet boven mijn column moeten staan?

Steef van der Wekken