Afbeelding

Eerst praten maar boete of sluiting ook mogelijk

Algemeen

Horeca-ondernemers de zich vanaf volgende week niet aan de coronaregels houden (vooral de check-app is omstreden) lopen in het ergste geval het risico dat ze hun zaak moeten sluiten. Er zal actief gecontroleerd worden op de bedrijven, die via social media aan hebben gegeven zich niet aan de opgelegde regels te willen houden.

Afgelopen week zijn er ook controles geweest. Burgemeester Jack van der Hoek: ,,Ons beeld voor nu is dat de intentie er is dat de ondernemers de regels na willen leven en hier ook alles aan doen. We zien ook dat bijna honderd procent van de mensen die op het eiland zijn gewoon meewerken aan de controles. Wel zien we dat het lastig is, dat als gasten buiten geplaceerd zijn op het terras of naar de wc moeten, hierop te controleren’’.

Van der Hoek heeft hier overigens nauw overleg over met de brancheorganisaties Hiswa, Recron, Horeca Nederland en de Vereniging Strandpaviljoens Zeeuwse Kust. Van der Hoek: ,,Bij handhaving is er tot nu toe één melding binnengekomen met een signaal dat een restaurant niet zou controleren. Hier zijn handhavers langs geweest maar er is niet geconstateerd dat er geen QR-codes werden gecontroleerd. Verder ontvangen we op dit moment geen signalen’’.

Maar volgende week gaan de controleurs dus richting de ondernemers die via internet hebben laten weten zich niet aan de regels te willen houden. Maar ook hier komt het niet direct tot boetes. De burgemeester: ,,Deze week zal actief worden gecontroleerd bij bedrijven die onder andere via social media hebben aangegeven geen controles uit te gaan voeren. Indien dit inderdaad zo blijkt te zijn zal, de betreffende brancheorganisatie eerst in de gelegenheid worden gesteld met hun lid een gesprek te hebben. Mocht dat niet tot een andere houding leiden, dan zal door de afdeling Handhaving een gesprek worden gehouden om de ondernemer tot naleving te bewegen. Indien dit ook niet tot het gewenst resultaat leidt, zal bestuursdwang worden toegepast die kan variëren van een boete tot sluiting. Wij gaan er vanuit dat het zo ver niet hoeft te komen op Schouwen-Duiveland.’’

Meer nieuws