Logo wereldregio.nl
Foto:

Graftrommels voor wethouder

De Stichting graftrommels overhandigt zaterdag 2 oktober  om 14:00 uur vier graftrommels terug aan wethouder Jacqueline van Burg (Leefbaar). 

Tijdens het maken van de quickscan voor het behoud van het funerair erfgoed op de begraafplaats te Zierikzee, zijn de aanwezige graftrommels op deze begraafplaats geïnventariseerd. De gemeente heeft opdracht gegeven om deze te laten restaureren. Een graftrommel is een metalen trommel, afgedekt met een glasplaat, waarin een bijzondere gift werd gelegd voor de overledene, meestal in de vorm van een bloemenkrans van metalen bladeren en porseleinen bloemen. Ook kwamen er kransen voor die alleen maar bestonden uit kralen, soms met een toegevoegd fotootje. De trommel werd aan een overleden persoon als dank meegegeven voor op het graf, waar nu vaak een ander soort aandenken opgezet wordt. 

De eerste graftrommels dateren van rond 1850 en het plaatsen van de trommels werd minder na de Tweede Wereldoorlog en stopte na 1975. Op de begraafplaats van Zierikzee zijn nog acht graftrommels te vinden. Dat waren er in de periode tussen de eerste en tweede Wereldoorlog heel veel meer! In het verleden zijn er al vier opgeknapt. Nu heeft de Stichting tot behoud van de Graftrommel de laatste vier gerestaureerd. Een van de trommels was voor Reinier Jacob van de Panne geboren in Zierikzee. Reinier is in 1903 op veertien juli op elfjarige leeftijd overleden in de namiddag “ ten tien ure” Reinier was de zoon van Johannis Jan van de Panne en van Johanna Gaanderse, winkelierster. Hij heeft de trommel met krans geschonken gekregen van zijn schoolkameraadjes!

Graftrommels horen bij het Nederlands cultureel erfgoed en moeten daarom bewaard blijven. In Zeeland zijn ze relatief zeldzaam. De gemeente heeft ook opdracht geven aan de stichting voor de restauratie van een graftrommel van de begraafplaats in Burgh. Stichting graftrommels inventariseert, restaureert en zet zich in voor het behoud van de graftrommel in binnen- en buitenland.