Logo wereldregio.nl
Foto: Dmitry Kalinovsky

Oogsttijd: Pas op voor slik op de weg

Het is oogstseizoen. Landbouwers zijn volop bezig met het oogsten van hun producten. Tijdens het oogsten kan er slik (modder) op de weg komen. Met name de combinatie met het natte weer van nu kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is belangrijk dat agrariërs ervoor zorgen dat de weg wordt schoongemaakt, maar ook dat weggebruikers hun snelheid aanpassen aan de situatie.

Dit jaar vragen de wegbeheerders en brancheorganisaties via verschillende communicatie kanalen meer aandacht voor situaties rondom landbouwverkeer in het oogstseizoen. Agrariërs en wegbeheerders werken samen om de veiligheid op de wegen te waarborgen. Ook als weggebruiker kan je hier aan bijdragen door op te blijven letten. Samen zorgen we voor verkeersveiligheid in oogsttijd. Tijdens het oogstseizoen is het belangrijk om als weggebruiker in het buitengebied rekening te houden met slik op de weg. Het is vooral opletten tijdens natte periodes. Regen en mist kunnen verraderlijke verkeerssituaties opleveren en met slik op de weg wordt het nog belangrijker om je snelheid aan te passen aan de omstandigheden. In het buitengebied hebben we te maken met veel landbouwverkeer en slik op de weg is nooit 100% te voorkomen. Daarom is het belangrijk om altijd voorzichtig te rijden. Kom je slik op de weg tegen, laat dan je gas los en rij langzaam over het vervuilde stuk weg.

Om te voorkomen dat ongelukken plaatsvinden, hebben wegbeheerders, waaronder waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat en Provincie Zeeland, in samenspraak met belangenorganisaties zoals ZLTO en Cumela afspraken gemaakt. Hoewel agrariërs en loonbedrijven hun best doen om de weg schoon te houden, kunnen wegen toch vervuild raken. Daarom hebben de wegbeheerders met hen afgesproken dat zij waarschuwingsborden plaatsen als dit wel gebeurt.

Vindt u een situatie door modder op de weg onveilig? Geef het telefonisch door aan de wegbeheerder. Dan kan men direct actie ondernemen als dat nodig blijkt te zijn.