Zonnebloemen, gele mosterd en Japanse haver aan de Zandweg in Zierikzee
Zonnebloemen, gele mosterd en Japanse haver aan de Zandweg in Zierikzee Foto:WereldRegio

Zonnebloemen voor betere grond en de bijen

Algemeen

Dat boeren de randen van hun akkers vol zetten met bloemen is bekend. Maar een nieuw fenomeen zijn de ‘zonnebloemakkers’. Niet om de bloemen te verkopen (zoals in Schuddebeurs) , maar om de grond geschikt te maken voor een volgend gewas én zo een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit.

Kees Hanse in Zierikzee is akkerbouwer en heeft maar liefst 55 hectare aangewezen om deze manier te bewerken. Als het reguliere gewas eraf is zet hij bijvoorbeeld zonnebloemen, gele mosterd en Japanse haver. Zoals dat gebeurd is op een akker aan de Zandweg in Zierikzee. De verschillende wortelstructuren zorgen dat de grond geschikt is voor een volgend gewas; een profiel dat het water goed doorlaat. Als de bloemen uitgegroeid zijn, gaan ze gehakseld terug in de grond. De stikstof blijft in de grond en komt van pas bij het volgende gewas.

Zo snijdt het mes aan twee kanten, want Hanse betreft. ,,Ik heb er nog steeds moeite mee dat natuurbeschermers kritiek op ons boeren heeft. Maar wij hebben meer bloemen dan in een gemiddeld natuurgebied.” En nu komt het zaaigoed én de biodiversiteit én de gewassen ten goede. Hanse verwacht dat de akkers op Schouwen-Duiveland de komende jaren steeds kleurrijker worden.

Andere gewassen slaan het schadelijke stikstof op in bolletjes in de wortels. En dan komt dat weer van pas als de boer zijn volgende gewas wil laten groeien. Als het goed is met minder kunstmest. De bloemen worden ingezaaid op het moment dat de boer zij gewas heeft geoogst. Hij verwacht dat op deze manier jaarrond bloemen te zien zijn.

Zonnebloemen, gele mosterd en Japanse haver aan de Zandweg in Zierikzee

Meer nieuws