Logo wereldregio.nl
Foto:

Brouwershaven heeft primeur snellaadstation

Brouwershaven heeft het eerste snellaadstation voor vaartuigen in Zeeland: een Ecokaai greenport. Vandaag, vrijdag, wordt het feestelijk gevierd.

In Brouwershaven is een 35 meter lange afmeerkade gebouwd met daarop een batterij snel-oplaadstation. De laadpaal aan het water ziet er net zo uit en werkt hetzelfde als die van elektrische auto’s. De laadzuil heeft twee tappunten waarmee op een veilige manier veel stroom aan schepen kan worden geleverd. Waar een gewone landaansluiting vele uren nodig heeft om de batterijen vol te krijgen wordt dit via het sneloplaadstation in een fractie van die tijd gedaan. 

Bij het opladen bepaalt de omvormer op de boot hoe snel deze opgeladen wordt. Het oplaadstation is geschikt voor zowel grote als kleine technische installaties op de boot. Het laadpunt ligt aan de Haven Zuidzijde aan het begin van de passantensteiger. Vanaf het laadpunt kan men via de (mindervaliden) hellingbaan of de trap de kademuur op en zo de stad bereiken. 

De ondernemersvereniging van Brouwershaven stond aan de wieg van het idee voor een Ecokaai. Dat uiteindelijk werd geadopteerd door de stadsraad en daarmee onderdeel van de stadvisie Brouwershaven. De financiën voor de kade werden bijeen gebracht door Stichting Zeeuwse publieke Belangen, de gemeente, Padmos Industrial en Marine Motors. Saman voerde het werk uit en droeg in natura bij door de laadpaal zodanig te ontwikkelen deze communiceert met schepen en in staat is een groter vermogen aan stroom af te geven. 

Schouwen-Duiveland is sinds januari dit jaar Global Goals gemeente. De haven is voor de gemeente Schouwen-Duiveland een voorbeeldproject van hoe de gemeente concreet invulling geeft aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VNG. Vandaag is het SDG Action Day, oftewel vlaggendag. Tijdens de opening van Ecokaai-Greenport wordt daarom ook de SDG-vlag gehesen. Daarnaast wappert de vlag ook bij het gemeentehuis. Op deze manier wil de gemeente bewustzijn creëren over het bijdragen aan een duurzame wereld en de inzet van de gemeente Schouwen-Duiveland hierop.