Logo wereldregio.nl
Foto:

Horeca heeft geen trek in coronacheck

Een groeiend aantal horeca-ondernemers op Schouwen-Duiveland voelt er niets voor om een coronacheck uit te voeren bij hun gasten. Dit is wel wat het kabinet besloten heeft en deze week bekend heeft gemaakt. Er zijn zelfs ondernemers die actief aankondigen, dat iedereen zonder die check ‘gewoon welkom’ is.

Allard Tuitel, lange tijd actief in de branche, hoort het ook om zich heen. ,,En ik begrijp het hoor. De horeca heeft een zware tijd achter de rug. Nu is er ook een ernstig personeelstekort en dan ga je als overheid vervolgens ook nog eens verlangen dat je je personeel hiervoor gaat inzetten.” Hij begrijpt niet dat werkgevers in de horeca niet aan hun personeel mogen vragen of gevaccineerd zijn, maar vervolgens wel aan hun gasten.

Veel bedrijven beperken zich tot een protestposter die in Zeeland verspreid wordt. ’t Oliegeultje komt ook met een verklaring. ,,We hebben een verschrikkelijke rotperiode achter de rug en likken na en fantastische zomer nog steeds onze wonden. Met het stopzetten van de steun, het blijven verlengen van een specifieke opgelegde sluitingstijd en het uitrollen van een QR-controlesysteem gaat de overheid een stap te ver.”

Maar die overheid moet vervolgens wel gaan handhaven. Premier Mark Rutte heeft gemeenten extra geld toegezegd om de handhaving vanaf 25 september op te schroeven. Burgemeester Jack van der Hoek wist bij het ter perse gaan van deze krant nog niet hoe de Zeeuwse gemeenten om zullen gaan met de nieuwe maatregelen. Donderdag kwamen de burgemeester bij elkaar in de Zeeuwse Veligheidsregio. Van der Hoek: ,,Hierin bespreken de burgemeesters de laatste stand van zaken, nieuwe maatregelen en consequenties en de verwachte effecten. Daar zou mogelijk een ‘Zeeuwse lijn’ uit kunnen volgen’’.