Logo wereldregio.nl
<p>Sonja Pankow (links) en Miranda Huijer gaan ervoor.</p>

Sonja Pankow (links) en Miranda Huijer gaan ervoor.

(Foto: WereldRegio)

Zierikzee moet na corona echt weer gaan bruisen

Eerlijk is eerlijk, het blijkt in Zierikzee altijd lastig om alle ondernemersneuzen dezelfde kant op te krijgen. Juist die samenwerking is zo nodig om een scala aan evenementen opgetuigd te krijgen. Maar Miranda Huijer en Sonja Pankow geloven erin. Samen met andere ondernemers hebben een plan de campagne geschreven, waardoor de stad weer moet gaan bruisen. Op voorwaarde dat de ondernemers in november instemmen met een Bedrijven Investeringszone (BIZ), die de ondernemers verplicht tot een financiële bijdrage aan dit alles. Donderdag zijn de plannen bij de ondernemers afgeleverd.

De twee hebben er geen trek in om terug te kijken naar het verleden Duidelijk is wel dat de verbinding er niet was. ,,Ik denk dat ondernemers zich niet gezien hebben gevoeld”, zegt Sonja Pankow. Juist daarom ligt er nu een plan om alle ondernemers een promotiefilmpje in het vooruitzicht te stellen. Die kan ook gebruikt worden om het publiek te interesseren voor een bezoek aan de stad.

Opmerkelijk was overigens dat Zierikzee deze zomer goed geboerd heeft. Het weer nodigde niet uit tot een strandbezoek dus zochten veel mensen hun heil in Zierikzee. Dat heeft de ondernemers na een moeizame coronaperiode geen windeieren gelegd. ,,Maar het mag wel leuker”, lacht Pankow. Samen met andere ondernemers wil ze veel activiteiten in de stad: met evenementen die aansluiten bij het monumentale karakter. ,,Dat kan ook vernieuwend zijn.”

Niet alleen het geld is belangrijk, ook de komst van een citymanager: iemand die ondernemers het nodige uit handen kan nemen. ,,En de contacten met de gemeente weer aanhalen. Dat is nodig”, legt Huijer uit. Het is in Zierikzee van oudsher zo dat een klein aantal ondernemers de schouders eronder wil zetten, Dat levert een modeparade op of een mannendag. Nu hopen de twee dat meer ondernemers aan de slag gaan.

Sonja Pankow: ,,Ik wil het niet steeds over corona hebben, maar ik heb echt het gevoel dat mensen van het eiland en de inwoners van Zierikzee meer sympathie hebben gekregen voor lokale winkeliers. Dat voelt goed”. Miranda Huijer vult aan: ,,We moeten ook ons richten op de mensen van buiten Zierikzee, van het hele eiland”. Mensen zijn minder naar bijvoorbeeld Goes gegaan om inkopen te doen. Het besef dat lokale winkeliers gesteund moesten worden is aangekomen.

Het schrijven een activiteitenplan is niet vanzelf gegaan. Gaandeweg zijn enkele leden opgestapt uit onvrede met wat er op tafel kwam. ,,Misschien is dat ook wel de drukte rond corona. Ik hoop dat ze straks weer terugkomen”, aldus Pankow. En verder: ,,We kunnen niet alles zelf. Alles valt of staat met samenwerken. Ik nodig iedereen uit om bij ons aan te kloppen om te kijken wat we voor elkaar kunnen doen. Het gaat niet altijd om geld”. Een e-mailtje kan naar bestuur@inzierikzee.nl

Geld is er dus straks wel als een meerderheid van de ondernemers instemt met een verplichte bijdrage, die door de gemeente geind gaan worden. Ambassadeurs van InZzee gaan bij collega’s langs om het belang van een BIZ duidelijk te maken. Dat doet niet af aan het feit dat er ondernemers laten weten niets voor een tweede BIZ te voelen. Gaan ze wel akkoord, dat is er voor een periode van vijf jaar geld om het leuker te maken in Zierikzee.

In de activiteitencommissie zitten naast de twee vrouwen Hans Kik, Monique Wijgerse en Albert Scheffers. De plannen worden tijdens de eerste volgend algemene ledenvergadering op woensdag 22 september toegelicht.