Logo wereldregio.nl
Foto:

Vandaag gaat klimaatboodschap de wereld in

Een animatie als klimaatboodschap voor de wereld. Meer dan zeventienhonderd jongeren gaan hem vandaag maken en vanavond te zien op de website van WereldRegio. Maar de heel week is erg hard gewerkt door het team van Act as One. Want onder die vlag is op de silo een peilschaal geschilderd die de zeespiegelstijging laat zien. En onder die vlag wordt de animatie gemaakt.

Liza de Bie van het Watersnoodmuseum ging deze week met cameraman Jasper Kops naar Pieter Zeeman om scholieren te bevragen aan hun gevoelens rondom de discussie over de klimaatveranderingen. Robine Huijer (2 Havo) vindt het allemaal best spannend. ,,Ik denk dat de zeespiegel blijft stijgen en dat het hier steeds warmer wordt.’’ In haar gezin is de elektrische auto inmiddels aangeschaft en de politiek kan wat haar betreft ook aan de slag. ,,Het bezit van benzine en dieselauto’s duurder maken’’, stelt ze voor.
Ook andere leerlingen zijn met het klimaat bezig. Een selectie van de opnames komt in de eindpresentatie, die vrijdagvond vanuit poppodium Brogum de wereld in gestuurd wordt. Vooral richting Glasgow, waar later dit jaar een klimaattop gaat plaatsvinden. Want daar zullen de politieke keuzes gemaakt moeten worden. Ook de band Blof heeft toegezegd de animatie door te zetten naar al haar contacten.
De silo in Zierikzee wordt een stille getuige van wat klimaatverandering teweeg kan brengen. Twee schilders van Schults Schilders in Zierikzee klaren de klus. Ze lagen deze week nog een beetje achter op schema, maar bij het ter perse gaan van deze krant was het vertrouwen groot dat het zou lukken. Achter het idee van de peilschaal zit Dieuwke Parlevliet die het bedacht heeft met leerlingen van de Theo Thijssenschool.
Tegelijkertijd is er een beweging op Schouwen-Duiveland, die het bewustzijn over het klimaat wil vergroten onder de eilandelijke bevolking. Bewusd heet de club. Bij de gemeente is gevraagd om de noodtoestand uit te roepen. Dat ging de gemeente iets te ver, maar de politiek heeft het signaal wel omarmd. Er wordt zelfs gekeken of er iets van een klimaatregisseur kan worden aangesteld. Iemand, die alle plannen van de gemeente tegen het licht gaat houden met een klimaatbril. Want verandering van het klimaat betekent bijvoorbeeld ook iets over waar je nog kunt bouwen. De inrichting van het eiland wordt er zeker door beïnvloed.
Het afgelopen jaar hebben veel partijen (en sponsoren) zich bij het project aangesloten. Van Rotary Club Zierikzee tot Zeelandia en van het Wereldnatuurfonds tot de Zuidhoek. Het project heeft ruim zestigduizend euro gekost. De regie is in handen van Remko Delfgaauw, Ron van Jeveren en René Bosman.