Wim Jonker vertelt in DNA van Zeeland over zijn ooms; twee slachtoffers van 'De Tien van Renesse'
Wim Jonker vertelt in DNA van Zeeland over zijn ooms; twee slachtoffers van 'De Tien van Renesse' Foto:Watersnoodmuseum

Musea starten verzamelen van persoonlijke verhalen

Algemeen

De vijf Zeeuwse themamusea zijn op initiatief van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk een project gestart om persoonlijke verhalen te verzamelen. Partners in dit project zijn naast het Watersnoodmuseum, het Zeeuws Museum in Middelburg, Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwsdorp, Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent en het MuZEEum in Vlissingen. Gezamenlijk leggen ze met 14 oral history video’s het Zeeuwse DNA vast. Het project wordt gesteund door Provincie Zeeland.

In veel Zeeuwse musea komen onderwerpen aan bod waarachter een uniek verhaal schuilgaat. Door het vastleggen van deze persoonlijke getuigenissen krijgt het publiek veel meer inzicht in de Zeeuwse geschiedenis. Als musea deze verhalen digitaal ontsluiten, brengen ze ‘de verborgen schatten‘ van het museum naar het publiek toe. De video’s zijn te bekijken via de YouTube playlist “DNA van Zeeland”. Daarnaast zijn de video’s ook geplaatst op de site van “Zeeuwse Ankers” en worden er verhalen gedeeld via het landelijke platform “Het geheugen van Nederland”. In de serie ’Zeeuws DNA in oral history’ zijn veertien video’s gemaakt die aan de hand van oral history een indruk geven van de identiteit van de Provincie Zeeland. Deze ‘mondelinge geschiedenis’ is een methode van wetenschappelijk onderzoek naar het verleden op basis van mondelinge overlevering.

Er is veel diversiteit in de verhalen. Zo vertelt André Hoogenboom over de Wederopbouw van het Abdijplein in Middelburg na de 2e wereldoorlog. Herbert Sepers en Peter Feij vertellen hun verhaal over de Scheldestaking in 1980, waarbij de productie van De Koninklijke Schelde 14 dagen stil lag tot er loonsverhoging kwam. Ook zijn er ontroerende verhalen; zoals het verhaal van Wim Jonker over “De Tien van Renesse”. Hij was negen jaar toen hij in de kerk zat en zijn twee ooms langs reden die ter dood veroordeeld waren.


In totaal zijn er nu veertien video’s online geplaatst. Daarmee is uiteraard nog niet het hele verhaal van Zeeland verteld. Om het Zeeuwse DNA nog vollediger in beeld te brengen kunnen onderwerpen aangedragen worden. Vanuit de thema musea wordt vervolgens beoordeeld welk van de ingezonden onderwerpen in aanmerking komen. Onderwerpen kunnen worden aangedragen tot 1 oktober 2021 onder vermelding van “Zeeuws DNA” naar: info@watersnoodmuseum.nl. In de mail moet een korte motivatie staan waarom het aangedragen onderwerp belangrijk is om vast te leggen.

Meer nieuws