Mangelaars (ZSC’62): ,,Ik ben blij dat het voorbij is”

Actueel SD|Sport

Het foeteren op de scheidsrechter, de tegenstander irriteren, het biertje in de hand, hopen dat jouw cluppie deze middag wint.

Het was er allemaal weer, zaterdag tijdens de eerste bekerwedstrijd van het voetbalseizoen 2021/2022 en het eerste officiële duel na de vermaledijde coronatijd. Op vele velden in Zeeland zal het er zaterdag 4 september ongetwijfeld zo aan toe zijn gegaan. In Scharendijke, waar het veld er na een zomer vol profvoetbal nog steeds prima bij ligt, was het niet anders. Met ZSC’62 en FC De Westhoek’20 kregen alle bovengenoemde ingrediënten nog even net een beetje meer lading. De thuisploeg zegevierde met 3-1 in de eerste bekerwedstrijd uit de poulefase wat toch als veredelde oefenduels worden opgevat.
Los daarvan, de thuisploeg was beter, feller, effectiever en won daardoor terecht. ,,In de week vooraf merkte ik aan alles dat ze graag deze wedstrijd wilden spelen”, vertelde ZSC’62-trainer Thomas Mangelaars. ,,Dat leefde heel erg bij de jongens.” Het verschil tussen de Scharendijkse derdeklasser en de vierdeklasser uit Burgh-Haamstede, beiden behoorlijk compleet aan de aftrap, werd voor rust uitgedrukt door eerstgenoemde. ,,Voetballend niet”, vond Henk Schouten, de oefenmeester van FC De Westhoek’20, ,,wel in doelpunten. Van de drie goals zijn er twee persoonlijke fouten.”
De treffers voor ZSC’62 vielen inderdaad aan de makkelijke kant. In de vijfde en vierentwintigste minuut profiteerden daar respectievelijk Berné Akkermans en Robin Provoost van. Een minuut na de 1-0 had FC De Westhoek’20-spits Gijs van Duijvenbode de gelijkmaker moeten aantekenen. In plaats van een hoek te kiezen keerde ZSC’62-doelman Robin Dekker zijn schot. Toch bracht de naar Burgh-Haamstede teruggekeerde Dylan Adelaar de spanning terug. Zo’n tien minuten voor rust startte hij een solo in de zestien, liep wat verdedigers staan en mikte, nadat de bal onderweg nog werd getoucheerd, in de rechterbovenhoek raak: 2-1. Waar Van Duijvenbode een minuut na de 1-0 opzichtig miste, deed Provoost het een minuut na de tegentreffer van Adelaar wel goed: 3-1.
Het eerste deel van de wedstrijd bleek zaterdag ook verreweg het beste deel. ,,Ik ben blij dat het voorbij is”, zuchtte Mangelaars na het laatste fluitsignaal. ,,De eerste helft was prima, in de tweede helft spelen we te behoudend en dan wordt het zo’n wedstrijd.” Anders gezegd: ZSC’62 hoefde niet zo nodig meer en kon bijvoorbeeld de broers Provoost na goede gedane arbeid uit voorzorg naar de kant halen, FC De Westhoek’20 kon niet beter.
Mangelaars: ,,Het was gewoon sparen van spelers. Je moet wel in deze tijd wel omdat je bang bent dat ze anders geblesseerd kunnen raken of zo omdat ze lang niet gespeeld hebben”. Voor Schouten was de streekderby vooral een leermoment. ,,We zijn laat met onze trainingen begonnen en we werken nu naar de competitie toe. Er zijn nog zoveel dingen die wij moeten veranderen en daar hebben we nog drie weken voor. Met opzet spelen we steeds tegen derdeklassers. Dat is gunstig voor ons, maar in dit soort potten word je met de neus op de feiten gedrukt.”