Burgemeester Van der Hoek maakt kennis met de familie Boessen
Burgemeester Van der Hoek maakt kennis met de familie Boessen

Limburgers aanvaarden vakanties enthousiast

Algemeen

Het initiatief om getroffen Limburgers een gratis verblijf in Zeeland te bezorgen is een groot succes. Naar schatting hebben recreatiebedrijven en andere ondernemers spontaan voor zo’n €100.000 beschikbaar gesteld. De komende weken komen er honderden Limburgers deze kant op. Op de Duinhoeve in Burgh-Haamstede bivakkeert het jonge gezin Boessen deze week. Ze kregen burgemeester Jack van der Hoek op bezoek.

Zeeland Helpt Limburg (de naam is later veranderd in Zeeland verwelkomt Limburg) is een initiatief van Rotary Club Zierikzee. Binnen die club ontstond het idee gratis vakanties te organiseren. Dat idee werd omarmd door Hiswa-Recon. De voorzitter daarvan (ook Rotarian) Marieke Braber zegt verrast te zijn door het enthousiasme in haar sector. ,,We hadden het nog maar net gevraagd en we hadden meteen al veertien onderkomens.” Ook het Watersnoodmuseum zegde haar medewerking toe. En de gemeente en de provincie. Alles ging heel snel lopen.

En dat bleef maar doorgaan. In samenspraak met Rotaryclubs in Limburg werden er slachtoffers ‘geselecteerd’, die de ellende even mochten ontvluchten om op adem te komen in Zeeland. En zo zijn Philip en Michelle Boessen in Haamstede gekomen. Ze hebben met vier jonge kinderen hun huis abrupt moeten verlaten. De schade is enorm en met het herstel met nog begonnen worden. Een grote zorg voor vader Boessen, die zelf ook een flink bedrag op tafel moet leggen. Gelukkig werkt de verzekering mee. Ze hebben nu een appartementje in Maastricht gevonden. Op een bijzondere manier, zo luidt het verhaal. De twee praktiserende katholieken gingen een kaarsje opsteken in de kerk. ,,Voor het mooie dat ook op ons afkomt, legt Michelle uit. ,,We knielden en toen klonk een stem ‘hebben jullie al een plekje gevonden’. Het was de pastoor. Uiteindelijk kwamen ze in Maastricht terecht. ,,Bij de gratie God’,’’ lacht ze nu.

Het geeft de familie de kans om toch nog op vakantie te gaan; uitgerekend de laatste week van de zomervakantie. Philip Boessen: ,,We zijn erg dankbaar. Weten dat mensen er voor je zijn als het nodig is.’’ Hij heeft de keerzijde ook meegemaakt. Ramptoeristen, die even met eigen ogen wilden zien hoe het was in Limburg. ,,En ik zag dat ze mijn buurvrouw huilend op de foto zetten. En plunderingen. Direct na de overstromingen kwamen die op gang.”

Maar nu dus een weekje vakantie in Zeeland. De plaats waar vader Boessen vroeger ook kwam en bij de vuurtoren van Haamstede op de foto ging met zijn vader. Dat herhaalde hij deze week met zijn zoon ,,en jij moet dat later ook doen,” instrueert hij één van zijn kinderen

Het enthousiasme in de toeristische sector maakt de actie dus tot een succes. Het valt Braber overigens wel op, dat het vooral de Zeeuwse familiebedrijven zijn, die accommodaties beschikbaar hebben gesteld. ,,En dat in het hoogseizoen he? Als het verdiend moet worden.’ Teleurgesteld is ze wel in de echt grote parken. Die waren minder spontaan met hun aanbiedingen. Familiebedrijven uit heel Zeeland meldden zich aan.

En woensdag ging burgemeester Jack van der Hoek onder media-aandacht even naar de familie Boessen. Om hun verhaal te horen en ze uit te nodigen volgend jaar vooral weer te komen. Hij nam ook nog even de tijd een potje te voetballen met twee jongens van de familie. En overhandigde de familie een tas met veel vrijkaarten, wat lekkers en een fles wijn. Verzameld bij de Zeeuwse ondernemers.

Meer nieuws