Afbeelding

Aandacht voor Koper zet fotograaf weer aan het werk

Algemeen

Drieeënzeventig is hij inmiddels. Fotograaf Leen Koper uit Zierikzee. Met 47 jaar ervaring in de fotografie. Je zou denken, dat vraagt om een allesomvattende expositie. Maar dat zit er niet in. Wél werkt hij aan een boekje met werk van hem. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Leen Koper is bekend in Zierikzee en omstreken. Van zijn fotowinkel, maar zeker ook van de vele reportages die hij maakte. ,,Op Facebook plaatste ik al zo’n 1500 foto’s. Dat vind ik leuk om te doen.” Maar een expositie is hem iets te veel van het goede. ,,Weet je. Het is veel werk. Stel dat je veertig foto’s selecteert. Dan moet je ze inlijsten en je verkoopt er maar een paar. Nee, dat doe ik niet.”

Koper vertegenwoordigt een generatie fotografen. Nog van voor het digitale tijdperk. De digitale mogelijkheden maakten van iedereen als het ware een fotograaf. De gevestigde fotografen verloren er veel opdrachten door. Maar een digitale camera neemt weliswaar een deel van de techniek over, niet van het beeld dat je wilt vangen. En juist daar heeft de focus van Koper altijd gelegen. Hij heeft er ook les in gegeven.

Peter van Zoetendaal uit Zierikzee heeft bedacht dat Koper niet zomaar mag ‘verdwijnen’ en heeft een eenvoudig boekje gemaakt met wat werk van Koper. Van Zoetendaal: ,,Al bijna 50 jaar fotografeert Leen ons eiland. Naast de prachtige foto’s die Leen voor dag en dauw maakt, is hij een zeer aimabel mens en inspireert hij veel anderen tot het maken van opnames van Schouwen-Duiveland.’’ Koper reageert: ,,Ik wist wel dat hij iets wilde doen, maar stond er verder niet bij stil. Leuk toch, een stukje waardering,” aldus Koper. Tegelijkertijd is Koper kritisch en houdt de kwaliteit van het drukwerk iets te wensen over. ,,De foto’s komen van facebook en dan gaat er kwaliteit verloren.”

Maar het boekje maakt wel dat Koper er weer een beetje zin in heeft. Hij duikt zijn archief in en gaat foto’s selecteren voor een volgend boek(je). Om een beeld te krijgen van Koper’s werk is een bezoek aan zijn facebookpagina ook een mogelijkheid. Inmiddels wordt zijn pagina door meer dan 1700 mensen gevolgd. Wie belangstelling heeft voor het boekje, kan een mail sturen naar galerieformula@zeelandnet.nl 

Meer nieuws