Albert de Vos is niet meer welkom na kritiek
Albert de Vos is niet meer welkom na kritiek Foto: WereldRegio

‘Flesje wijn voor mijn inzet had heel normaal geweest’

Algemeen

Het blijft maar rommelen binnen de stichting Culturele Activiteiten Schouwen-Duiveland. Tot vorige week werd beoogd voorzitter Albert de Vos uit Zierikzee nog op handen gedragen. Maar zijn kritische houding over de structuur van de club heeft hij moeten bekopen met een ‘niet langer welkom’ van initiatiefnemer Martin de Jong. Die legde vorige week nog zijn functie als voorzitter neer: ,,Vrijdag nam hij (Albert de Vos-red) het stokje van mij over - teleurgesteld hoe hij dit in twee minuten afgehandeld heeft. Een flesje wijn of een ander kado is een normale zaak voor mijn inzet wanneer je als nieuwe voorzitter het stokje overneemt maar kennelijk zit hij ook op punt anders in elkaar.”

Deze ruzie binnen CASD staat niet op zichzelf. Meerderde mensen trokken zich terug nadat ze enthousiast binnen gehaald waren door De Jong. De Jong uit Haamstede heeft de stichting opgericht om meer cultuur naar Schouwen-Duiveland te halen. Maar de kritiek is dat hij aan de ene kant een netwerk opbouwt, maar aan de andere kant niets uit handen geeft. Hij is programmeur, voorzitter van de club en heeft Mondragon uitgekozen als thuishaven voor zijn vergaderingen. En juist die vele petten van De Jong zijn voor ervaren bestuurders als bijvoorbeeld oud-burgemeester Jack Asselbergs reden om zich terug te trekken.

De Jong formeert commissies om zich heen, die evenementen organiseren. Daar ligt de beslissingsbevoegdheid. De Vos ziet die liever bij een bestuur liggen. Daar waren de partijen het deze week over eens. Maar De Vos had er bij nader inzien onvoldoende vertrouwen in dat De Jong genoegen zou gaan nemen met zijn nieuwe rol; met andere woorden niet langer dé man van de club.


Overigens weet De Jong voor die commissies ervaren mensen aan te trekken. Oud-burgemeester Cees van Liere, communicatieman Balthasar Roessingh. Iedereen omarmt De Jong’s ambitie om meer cultuur naar het eiland te halen. Maar bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen met een – zo hij wordt genoemd - ongeleid projectiel als De Jong is voor velen een stap te ver. Voor De Vos is het genoeg nu en keert hij de stichting de rug toe.

En mocht hij zich nog bedenken, dat zet Martin de Jong zijn positie in de strijd. ,,Juist deze stelling betekent voor mij, dat Albert de Vos nooit geen voorzitter zal worden zolang ik betrokken ben bij CASD.

Op dit punt zijn mijn bestuursleden het 100% met mee eens en ik ben er van overtuigd dat alle commissies er zo overdenken, maar dat hoor ik wel op de komende commissie vergadering’’. Maar nu eerst het Havenconcert op 25 september. 

De Jong moet dus weer op zoek naar een nieuw bestuur of hij kiest ervoor die rol zelf te vervullen.

Meer nieuws