De Dikke toren
De Dikke toren Foto: Richard Semík

Komt er horeca in de Dikke Toren?

Algemeen

Achter de schermen wordt er gewerkt aan een nieuwe bestemming voor de Dikke Toren. Langer dan gewenst is de toren gesloten en staan er dagelijs mensen tevergeefs op de stoep. Het Centrum voor Beeldende Kunst in Middelburg is gevraagd om een plan te ontwikkelen en volgens directeur Kathrin Ginsberg staan alle opties open. Ook een horecavoorziening.

Het duurt haar ook allemaal nogal lang. Maar er zijn veel partijen bij betrokken. Zo is de Stichting Monumentenbezit eigenaar van het gebouwd, is de gemeente nodig voor onder meer het geld en zit ook Centree aan tafel. Centree organiseert er niet alleen festivals in de buurt, maar is ook aan de slag gegaan met kunstpresentaties op de zolders van de toren. En gaat daar graag mee door. Want behoorlijk wat mensen komt erop af.

Twee jaar geleden verdween de VVV en daarmee de huurder van het pand. Het Stadhuismuseum in Zierikzee sprong in dat gat en zette er Hans Baris in als torenbeheerder. Ook dat eindigde en daarmee ging de toren tot ergernis van het Stadhuismuseum dicht. Het Stadhuismuseum zag in de Dikke Toren een kans om de bezoekersaantallen op te krikken.

Maar nu ligt het dus bij het Centrum voor Beeldende Kunst. Ginsberg: ,,We zetten in op een duurzame exploitatie van het monument. Dat vergt tijd. En ja, horeca is ook een optie. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Er is niet eens water of sanitair.” Informeel klinkt af en toe een restaurantfunctie, maar het kan ook een bescheiden vorm van horeca zijn. Uiteindelijk moet een duurzame variant ook voor structurele inkomsten zorgen.

Ze is voorzichtig in haar reactie. Zo is afgesproken met de gemeente ,Wat ik zeg, alle opties staan open. En in september zitten we weer rond de tafel met de gemeente.” Dat betekent dus dat de deur voorlopig op slot blijft en op 11 september het icoon van de stad niet mee gaat doen aan de landelijke Monumentendag. Ook vorig jaar bleef de betrokkenheid van de toren beperkt tot een besloten feestje in de ochtend.

De Dikke toren trekt normaal zo’n 10.000 bezoekers per jaar. Zeker als er exposities gehouden worden. Een groot deel van deze mensen trotseert ook de trappen en geniet zo van het uitzicht. In de periode van de VVV en daarna het Stadhuismuseum was de Dikke Toren ook een informatiepunt voor toeristen. De spulletjes van de oude VVV staan er opgeslagen voor het geval dat die functie weer terugkomt. Maar voorlopig niet dus.

Meer nieuws