Zeelandbrug
Zeelandbrug Foto: anton havelaar

Zeelandbrug als proeftuin

Algemeen

De Zeelandbrug is een belangrijke verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland waar zowel inwoners van Zeeland, als bezoekers veel gebruik van maken. In 2015 is de Zeelandbrug zelfs uitgeroepen tot Rijksmonument. Per dag rijden er zo’n 10.000 voertuigen over de Zeelandbrug. Per jaar gaat de brug bijna 4000 keer open voor zo’n 20.000 boten. Daarom moet de de brug goed onderhouden worden,zo stelt de provincie als eigenaar.

Om onderhoudswerkzaamheden in de toekomst van de Zeelandbrug beter te kunnen voorspellen en te plannen, is ze een proeftuin gestart. Samen met de HZ University of Applied Sciences, Istemewa en World Class Maintenance gaat ze kijken hoe nieuwe technieken toegepast kunnen worden.

Dagelijks wordt de Zeelandbrug meerdere keren geopend voor scheepvaart. Naast het schilderen van de leuningen en het onderhouden van de betonnen pilaren en het wegdek, moeten ook de bewegende delen van de brug goed onderhouden worden. Met sensoren gaat de provincie meten hoe ze storingen in de bewegende delen beter kunnen voorspellen. De komende maanden wordt data verzameld.

Door hierin ervaring op te doen, denkt de provincie niet alleen hoezwe de Zeelandbrug beter kan onderhouden, maar kan ze ook de kennis inzetten voor het onderhoud van andere bruggen in haar beheer.

Meer nieuws