Logo wereldregio.nl
<p>Twee van de initiatiefnemers: Pieter de Haas (links) en Dennis Cleef.</p>

Twee van de initiatiefnemers: Pieter de Haas (links) en Dennis Cleef.

(Foto:WereldRegio)

Plannen voor eerste herenboerderij op eiland

Er zijn vergevorderde plannen om (een eerste) herenboerderij te starten op Schouwen-Duiveland. Een herenboerderij is een coöperatie van leden die met elkaar kiezen voor een nieuwe vorm van boeren. Twee van de initiatiefnemers, Pieter de Haas en Dennis Cleef, zien het helemaal voor zich: een boerderij van ongeveer twintig hectare ergens op Schouwen-Duiveland.

Het vernieuwende is dat het feitelijk een klassieke manier van boeren is die door de schaalvergroting is verdwenen. De leden, die een certificaat hebben gekocht van duizend tot tweeduizend euro bepalen samen welke producten geteeld worden en nemen die vervolgens ook af, waarvoor een vaste prijs wordt betaald. Het is een kleinschalige manier van boeren waarbij geprobeerd de voedselketen zo klein mogelijk te houden. Cleef: ,,Het is een verantwoorde manier van telen waarbij de supermarkten uit de keten gehaald worden. Omdat we het lokaal afzetten zijn er ook geen transportkosten’’. Dat betekent volgens de initiatiefnemers dat de producten niet duurder hoeven te zijn dan in de supermarkt. 

Nu ligt er vaak groente in de winkel de vanuit andere werelddelen wordt ingevlogen. Vandaag de dag stellen steeds meer mensen daar juist vraagtekens bij. Het betekent wel dat de herenboerderij dus seizoensgebonden producten gaan telen en leveren. 

De certificaathouders zorgen met elkaar voor het startkapitaal van zo’n vierhonderdduizend euro. De Haas: ,,Er zijn in het land al meerdere herenboerderijen. Daar leren we van. Het zou fantastisch zijn om dit ook op Schouwen-Duiveland te realiseren.” Er is voor dit eiland gekozen omdat de meeste initiatiefnemers van het project hier wonen. Overigens wordt er voor het project een boer aangesteld die het bedrijf gaat runnen. Leden van de coöperatie kunnen wel als vrijwilliger aan de slag.

Op dit moment worden contacten gelegd en wordt het netwerk opgebouwd. Want ze vinden het ook van belang, dat de herenboerderij een wezenlijk onderdeel wordt van de lokale samenleving gaat worden. Een soort community van gelijkgestemden die op die manier hun bijdrage willen leveren aan verantwoord boeren. Niet spuiten, geen transportkosten en geen verpakkingsmaterialen. Ze hebben het idee dat er voldoende belangstelling zal bestaan in de regio. Uiteindelijk moeten er vijfhonderd monden gevoed gaan worden. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Op dinsdag 17 augustus is de eerste herenboerenbijeenkomst aan de Steursweg 2 in Burgh-Haamstede. Het begint om 20.00 uur. De presentatie wordt gegeven door Paul Valster die alles weet van Herenboeren Rotterdam (locatie Vlinderstrik). Belangstellenden kunnen zich via de website www.herenboerenzeeland.nl aanmelden.