Logo wereldregio.nl
Foto:

Plasticsoep-expeditie op Oosterschelde

Tijdens de Oosterscheldeweek organiseert het NME-centrum Schouwen-Duiveland in samenwerking met de Vrijbuiter plasticsoep-vaartochten. Op 9 en 10 september gaan ze samen met twee klassen op expeditie en op 11 september kan iedereen, die interesse heeft, zich inschrijven. 

Janneke Donkers van het NME-centrum vertelt: ,,Ook in de Oosterschelde komen we helaas steeds meer plastic tegen. Langs de kant hebben we al vele opruimacties georganiseerd en duizenden kilo’s zwerfafval opgeruimd samen met vele vrijwilligers van allerlei initiatieven en organisaties. Maar nooit eerder deden we dit per schip. We zijn dan ook trots en vooral erg benieuwd naar de plasticsoep-expeditie. Samen met zeilschip de Vrijbuiter gaan we op pad om afval te vissen. We doen dit niet met een vishengeltje maar op de Vrijbuiter komen speciale netten waar we het plastic mee gaan op vissen. Of dit lukt, dat weten we niet zeker want we hebben dit nog nooit eerder gedaan. Maar het is het proberen waard, dachten we”.
Naast het plastic vissen, genieten de deelnemers van de Oosterschelde en hopen ze zeehonden en misschien ook wel bruinvissen te spotten. De vaartocht wordt begeleid door een plastic-soepgastdocent die de opvarenden meer kan vertellen over plastic en zwerfafval. Al het plastic dat opgevist wordt gaan ze verzamelen. Uiteindelijk wordt dit plastic door de schipper van de Vrijbuiter Wiebe Radstake op zeiltransport meegenomen naar Hoorn. Hier zit een bedrijf dat het plastic omsmelt om er vervolgens plastic planken voor een klein afvalbootje van te maken.

Voor informatie en aanmelden: www.nmeschouwenduiveland.nl/project/plasticvissen/