Marjolein Roskam bij één van de informatieborden.
Marjolein Roskam bij één van de informatieborden.

Boeren presenteren zich met informatieve filmpjes

Algemeen

Agrarisch Schouwen-Duiveland (ASD) start vandaag met het project ‘Gulle grond’. In Dreischor start een route langs tien agrarische bedrijven, die met een zogenoemde QR-code informatieve filmpjes aanbieden over de diverse gewassen. Het project loopt tot eind september, begin oktober. ,,Dan starten we weer een nieuwe route. We gaan ermee door”, legt Marjolein Roskam van ASD uit.

,,Als ASD proberen we elk jaar wel iets te organiseren om mensen een beeld te geven van ons werk en onze producten. Maar door corona was het bij elkaar komen niet zo gemakkelijk.’’ Toen is het idee ontstaan voor ‘Gulle grond’. De boeren zijn tegenwoordig vaak in het nieuws. ASD wil haar bijdrage leveren aan het imago van de boeren.

Mensen fietsen en wandelen door de polder en hebben vaak geen idee welke gewassen er op de akkers staan. Daarin kan nu verandering komen. Bij de akkers staan informatieborden met een QR-code. Die kan gescand worden met de mobiele telefoon, waarna er een filmpje van vijf minuten start. Het gaat om uien, graszaad, tarwe, knolselderij, een akkerrand, vlas, bieten, aardappelen, vlasmechanisatie en gras inkuilen.

Het zijn eigentijdse filmpjes die gemaakt zijn door Jaap Verseput uit Zonnemaire en Swen Blikman uit Zierikzee. ,,We wilden het in een eigentijds jasje steken”, legt Jaap Verseput, zelf boer, uit. De betrokkenheid van Verseput betekent dat ASD voor dit project een samenwerking is aangegaan met zijn stichting Zonnemaire Buitengewoon. De route kan op ieder willekeurige plek gestart worden. De routekaart is te vinden op www.zonnemaire.com.

Boeren zijn niet alleen voedselproducenten, maar tekenen daarmee ook voor de stoffering van het land. Dat maakt het meteen interessant om het publiek meer te vertellen over de gewassen en daarmee het werk van de boer. Deze eerste route ligt in de omgeving Dreischor, Noordgouwe en Zonnemaire. De volgende route toont nieuwe gewassen en zal elders op het eiland te vinden zijn.

Foto

Meer nieuws