Logo wereldregio.nl
Foto:

Gemeente mag van provincie 235 woningen extra bouwen

Hij sprak de hoop vorige week al uit in deze krant, maar nu is de kogel door de kerk. Wethouder Daniël Joppe (CDA, volkshuisvesting) mag van de provincie meer woningen gaan bouwen. Maar liefst 235 stuks extra in een periode van tien jaar. Die komen dus bovenop de 460 waarvoor al toestemming was. Per saldo mogen er de komende jaren dus 695 woningen bijkomen. ,,Het is nu aan de markt om met plannen te komen”, aldus een tevreden wethouder.

De gemeente schrijft regelmatig een woonvisie aan de hand waarvan mede door de provincie bepaald wordt wat er gebouwd mag worden. De provincie houdt in Zeeland graag de regie in handen. ,,We hebben laten zien dat er met de bouw geen leegstand is ontstaan en dat we daarom dus extra willen bouwen”, aldus Joppe. Schouwen-Duiveland is een zogenoemde anticipeerregio. Bouwen kan dus krimp voorkomen.

In de woonvisie van de gemeente ligt het accent voor nieuwbouw in Zierikzee, Burgh-Haamstede en Bruinisse. Maar volgens Joppe mogen er ook plannen voor de kleinere kernen ingediend worden. Wel benadrukt hij dat de gemeente wel let op de kwaliteit van de bouwplannen.

Een succes dus voor Joppe, die vrijwel dagelijks te horen krijgt dat er grote behoefte is aan nieuwe woningen. Daaraan kan hij nu tegemoet komen. Ander punt is hoe de lokale mensen bediend kunnen worden. Op dit moment heeft de Randstad haar oog laten vallen op Schouwen-Duiveland. Vaak gaan woningen tegen extreem hoge prijzen naar de stedelingen en hebben mensen hier het nakijken.

,,De gemeenteraad heeft een motie aangenomen, die ons verplicht om met name hiernaar te kijken. Wat kunnen wij doen om onze eigen mensen een kans op de woningmarkt te bieden?’’ Die studie is nog niet afgerond. Maar het is denkbaar dat de gemeente – waar mogelijk – voorwaarden gaat stellen aan bouwplannen. Zeker als de gemeente er zelf in zit met bijvoorbeeld eigen grond.

Onderdeel van de bouwplannen is dat nog nadrukkelijker gekeken gaat worden welke incourante woningen aan de markt onttrokken kunnen worden. Woningen, waarnaar vandaag de dag minder of geen vraag meer is. Dat voorkomt dat het gevaar van leegstand alsnog op de loer ligt. Joppe zegt zijn succes vooral te danken te hebben aan het feit, dat de provincie vindt dat Schouwen-Duiveland zijn zaakjes op dit onderwerp goed op orde heeft.