Logo wereldregio.nl
Foto:

Veroordeling voor verkrachting: zeven dagen

De rechtbank in Middelburg heeft een 32-jarige man uit Burgh-Haamstede voor bedreiging met verkrachting zeven dagen gevangenisstraf opgelegd. In de uitspraak werd ook de conclusie van de psycholoog overgenomen dat de man niet volledig toerekeningsvatbaar was en dat hij voor zijn problematiek zo snel mogelijk moet worden opgenomen in een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK). Want anders blijft hij een groot gevaar voor de samenleving. Op de noodzaak van een langdurige behandeling had een deskundige van de geestelijke gezondheidszorg Emergis gewezen. 

De man was vorig jaar voor brandstichting in Zierkzee veroordeeld tot 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Tijdens zijn proeftijd ging hij opnieuw in de fout door te dreigen de ex van zijn broer te verkrachten. Hij verstuurde 23 maart het bericht ‘I want to rape you and to hurt you’ via Instagram. 

De man woonde toen in Vlissingen, waar hij werd opgepakt voor de bedreiging en zijn huis werd uitgezet. Volgens de reclassering was de begeleiding door zijn alcohol- en drugsgebruik niet goed gegaan. Dat was aanleiding voor het Openbaar Ministerie om de voorwaarden, mede door rapportages van deskundigen, aan te scherpen met verplichte opname in een FPK . De wijziging tot strengere voorwaarden nam de rechtbank tijdens de behandeling van de strafzaak over om de opname te bespoedigen . Zelf zei hij tijdens de behandeling van de strafzaak bereid te zijn zich te laten opnemen in een geestelijke zorginstelling. De gevangenisstraf heeft hij in voorarrest uitgezeten.