Logo wereldregio.nl
Anne Terpstra
Anne Terpstra (Foto: Irmo Keizer)

,,Wel goed voorbereid, maar niet echt naar toegeleefd”

Omdat de Olympische Spelen vorig haar niet door gingen en er dit jaar ook veel onzekerheden aan kleefden, heeft Anne Terpstra niet echt toegeleefd naar het grootste sportevenement ter wereld. Niettemin heeft ze zich tot in de puntjes voorbereid. Dinsdag 27 juli is haar wedstrijd: dan staat de olympische wedstrijd voor mountainbikevrouwen op het programma.

Vijf jaar geleden deed Terpstra, 30 jaar geleden geboren en getogen in Zierikzee, voor de eerste keer mee aan de Olympische Spelen. Eigenlijk pas op het allerlaatste moment kreeg ze te horen dat ze naar het Braziliaanse Rio de Janeiro mocht. Een vijftiende plaats viel haar ten deel. Het is niet te zeggen of de mountainbiker, tegenwoordig wonend in Duitsland, die klassering gaat verbeteren. ,,Er zijn echt heel veel concurrenten. Je kunt niet zeggen dat je met twee namen klaar bent.” Terpstra bestempelt de Francaise Loana Lecomte (,,Ze was de laatste wedstrijden duidelijk de sterkste”) als topfavoriet en weet dat alle andere toptienrijders van de afgelopen wereldbekerwedstrijden ook van de partij zijn. Daarbij behoren zij en Anne Tauber, een andere Nederlandse, ook. 

,,Anne en ik zijn in goeden doen”.

Het parcours van de MTB-wedstrijd, dat trouwens vier uur verder van Tokio ligt, zal niet veel verschillen met het parcours van het testevent. Donderdag mochten de deelnemers het parcours te voet verkennen en vrijdag, vandaag, doen ze dat op de mountainbike. ,,Het is een parcours met heel veel steile klimmen, gevolgd door vlakke secties en technische downhills of camber-stukken. Dat is dus echt heel lastig en dat vind ik wel mooi. Ik heb er heel veel zin in.”

Het weer kan dinsdag van grote invloed zijn. ,,Het is hier de hele tijd heet”, geeft Terpstra aan. ,,Speciaal heet. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het echt wel anders aan. Dat gaat zeker meespelen in onze race. Zolang het niet gaat regenen zijn deze omstandigheden, ondanks dat het zwaar zal gaan zijn, in mijn voordeel. Misschien dat het nat wordt. Het weerbericht wisselt hier elke dag.” 

Om de warme omstandigheden het hoofd te bieden heeft Terpstra thuis hittetrainingen afgewerkt. ,,Ik heb me heel goed kunnen voorbereiden om me toch sneller aan te kunnen passen aan de warmte. Dat was een groot deel van mijn voorbereiding en dat ging ook goed. Maar toegeleefd naar de Spelen heb ik niet echt. Pas toen ik het vliegtuig zat, merkte ik: het gaat nu eindelijk echt beginnen. Er waren heel veel dingen onzeker waren en zijn, houd je elke keer een slag om de arm. Ik denk dat het een beetje een gevolg is van coronatijden. Ik weet niet of ik het niet gedurfd heb om er naar toe te leven – ik heb het ook niet gemist – want het is prima zoals het allemaal was. Maar ik merk dat, nu ik er ben, ik pas nu naar die wedstrijd ga toeleven.”

Omdat Terpstra en haar teamgenoten veel in hotel zitten of aan het trainen zijn, krijgen ze niet zo veel mee van de (olympische) wereld om hen heen en het Japan zelf. Verhalen dat de sporters en de Spelen niet welkom zijn, herkent ze evenmin. ,,De mensen zijn juist heel enthousiast. Ze gaan zwaaien en zo wanneer je op de fiets voorbijkomt. Ik voel me hier eigenlijk heel welkom.”