Cora Hout
Cora Hout Foto:WereldRegio

,,Erover praten is de enige oplossing bij seksueel misbruik”

Algemeen

Ze heeft wel getwijfeld of ze het boekje zou uitbrengen. Seksueel misbruik is geen gemakkelijk onderwerp. Maar Cora Hout uit Noordgouwe heeft de stoute schoenen aangetrokken en het toch gedaan. Nu ligt het boekje er. Het verhaal over Lise, die met seksueel misbruik te maken krijgt, maar te jong is er om er woorden aan te geven. Als er iets belangrijk is, dan is het wel het bespreekbaar maken. Dat is de weg naar herstel in de ogen van Cora Hout, die in het dagelijks leven ook een coachingbureau voor kinderen heeft en in haar gezinshuis naast haar twee eigen kinderen zo’n acht andere jonge mensen opvangt.

Seksueel misbruik is vaak niet ‘die enge man in de bosjes’. Nee, het gaat vaak om mensen in de directe omgeving. Soms in het gezin, soms in de familie of op de vereniging. Het komt in de hele samenleving voor, maar Cora Hout heeft de overtuiging dat het in de christelijke wereld waarin ze zelf zit, nog minder gemakkelijk bespreekbaar is. Vaak overheerst de angst verstoten te worden uit de groep, maar praten is de enige uitweg.” En verder: ,,Mensen willen het vaak verstoppen met de gedachte dat het wel over gaat. Maar dat is dus niet zo’’. Het gevolg is dat kinderen uiteenlopende psychische klachten kunnen krijgen, die lange tijd blijven en dat moet doorbroken worden.

Met het boekje probeert Cora Hout het onderwerp op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken. Kinderen die het overkomt, hebben nog geen gevoel bij seksualiteit. Natuurlijk hebben ze wel het gevoel dat er iets loos is. ,,Maar ze hebben er nog geen woorden voor,” legt Cora Hout uit. Die woorden zijn nodig om de situatie te doorbreken. Ze heeft het zelf ervaren en weet waar ze het over heeft.

Maar schaamte en angst voor wat de gevolgen van dat praten zijn, overheersen vaak. Dat tekent de kinderen. Door dat te doorbreken hoopt ze kinderen een herkansing op het leven te geven. ,,En ik heb het gemerkt. Onlangs werd ik nog gebeld door een vrouw van een jaar of zestig, die zich in het boekje herkende.’’ En dat bevestigt haar in het gevoel dat het boekje werkt. 

Het probleem bij seksueel misbruik is vaak ook dat het vaak niet tot een veroordeling komt. Het is het verhaal van twee mensen, waar verder niemand iets van weet. ,,Omdat de kinderen niet weten wat ze ermee moeten of soms niet weten dat het niet normaal is, blijven ze in die situatie zitten. Soms ervaren ze pas op de middelbare school dat het niet normaal was wat ze hebben meegemaakt.’’

,,Ik hoop dat ouders het boekje kopen en het samen met hun kinderen gaan lezen. Kinderen moeten weerbaarder worden. Door de schaamte weten ze het vaak te verbergen. Het zijn dus vaak kinderen waaraan je niets merkt.’’ Daarnaast dreigen de daders vaak met akelige gevolgen als het kind gaat praten. ,,Kinderen in de leeftijd van zes tot tien jaar zijn erg kwetsbaar. Ook komen ze op internet van alles tegen waaraan ze nog geen woorden kunnen geven. Maar ze moeten weten dat het niet goed is als ze op priveplekjes worden aangeraakt.”

Door te praten is er een opening voor de oplossing gevonden. Misschien ook wel voor de daders, die ook gevangen zitten in hun eigen geheim. Het boekje is te koop bij de christelijke boekhandel en kan ook besteld worden via Cora’s website www.floreschrijft.nl.

(ISBN 978-90-9034582-6, het boekje kost €14,95)

Meer nieuws