Logo wereldregio.nl
<p>De bouw van de nieuwe Albert Heijn in Zierikzee verloopt zeer voorspoedig en gaat 2 augustus open.</p>

De bouw van de nieuwe Albert Heijn in Zierikzee verloopt zeer voorspoedig en gaat 2 augustus open.

(Foto:WereldRegio)

Albert Heijn in centrum Zierikzee blijft bestaan

De vestiging van Albert Heijn in de Zierikzeese binnenstad blijft bestaan. Dit benadrukt Ana Kulisic, supermarktmanager op de locatie van de supermarkt aan het Haringvlietplein. Op deze manier drukt ze de geluiden, dat Albert Heijn van de locatie aan de Lange Nobelstraat af zou willen vanwege die nieuwe vestiging aan het Haringvlietplein, de kop in.

Sterker nog, de Albert Heijn in de binnenstad ondergaat begin 2022 een flinke verbouwing waarbij de winkel volgens de laatste maatstaven en normen van de supermarktketen wordt ingericht en aangepast. De toegenomen drukte in de winkel van de binnenstad, zo geeft Ana Kulisic aan, is een reden voor een tweede vestiging in Zierikzee. Overigens wordt voor beide winkels nog personeel gezocht.

Met de opening van de nieuwe Albert Heijn aan het Haringvlietplein komt een voorlopig einde aan de ontwikkelingen rondom de supermarkten op Schouwen-Duiveland. De gemeente heeft jaren geleden een plan ontwikkeld voor een juiste verdeling van de supermarkten over het eiland. Een opvallende ontwikkeling was de Jumbo in Nieuwerkerk, die na jaren het gat van Nieuwerkerk kon gaan vullen. Met de Aldi als buurman, die daarvoor op een ongewenste plek in het dorp zat.

Ondernemers in Nieuwerkerk waren bang dat de belangstelling voor het dorp hiermee zou afnemen. Vanuit Zierikzee ontstond de angst dat mensen liever naar Nieuwerkerk zouden gaan omdat daar geen parkeerproblemen zijn. Maar nu komt er dus ook een grote Albert Heijn aan de rand van Zierikzee en ook hier in combinatie met een andere supermarkt, de Lidl, die enige tijd geleden de deuren opende. Op de oude locatie van de Lidl zit nu tijdelijk een bedrijf dat Covid-testen uitvoert. Maar het pad staat nog te huur voor een andere gebruiker.

In Bruinisse is inmiddels ook een nieuwe supermarkt (Markt Plaza) verrezen met veel andere winkels in de directe omgeving. En in Haamstede kon ondernemer Roberto van Velthuizen na vele jaren van overleg eindelijk gaan uitbreiden. Die locatie staat nu weer discussie omdat de locatie niet zou passen in de nieuwe dorpsvisie van Burgh-Haamstede. Die discussie wordt nog gevoerd. Even dreigde de Spar uit de Noordstraat te verdwijnen. Maar daarvoor is een nieuwe locatie gevonden. Ook in Scharendijke is met de Plus buiten het dorp een oplossing gevonden. In Renesse wordt nog gesproken over de verplaatsing van de supermarkt uit het dorp. 

Toen bekend werd dat Albert Heijn naar Plan West zou gaan ontstond er onrust in Zierikzee zelf. De AH is ene publiekstrekker voor de Lange Nobelstraat. Andere winkels varen daar wel bij. En de veelal oudere bewoners van Malta vreesden met de nieuwe AH, dat de oude vestiging zou verdwijnen. Het zou veel mensen in die wijk in de problemen brengen door de afstand naar de nieuwe vestiging. Er ontstond een politieke discussie, omdat bij de bouwvergunning van de nieuwe vestiging door de gemeente niet zwart of wit geeist werd van de supermarkt dat het de locatie Lange Nobelstrata open zou houden. Maar dat blijft het nu dus wel, zo blijkt uit de reactie van Albert Heijn. Ook de plaatselijke ondernemersvereniging had daar vrees voor.