Afbeelding

Opname geeist voor brandstichter Zierikzee

Algemeen

Een 32-jarige man uit Burgh-Haamstede moet zo spoedig mogelijk worden opgenomen in een psychiatrische zorginstelling, want anders blijft hij een groot gevaar voor de samenleving. Tot die conclusie kwam het Openbaar Ministerie, mede door de (zorgelijke) rapportage van de gedragsdeskundigen . Een medewerkster van geestelijke gezondheidszorg Emergis, die als getuige-deskundige was opgeroepen, wees op zitting van de meervoudige strafkamer op de noodzaak van een langdurige behandeling. Het advies is plaatsing in een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK), maar dat wil vooralsnog niet echt lukken. ,,Er is een indicatie-aanvraag uitgegaan naar een aantal zorginstellingen, maar zij werden afgewezen vanwege de beveiligingseisen” , zei ze. 

De verdachte werd eind vorig jaar veroordeeld tot 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor brandstichting in de woning van zijn ouders in Zierikzee. Hij wilde zijn leven beëindigen. Het bleef beperkt tot schade aan de woning.

Tijdens zijn proeftijd ging verdachte opnieuw in de fout door te dreigen de ex van zijn broer te verkrachten. ,,I want to rape you and to hurt you”, had hij een bericht op 23 maart via Instagram naar haar verstuurd. De man, die inmiddels in Vlissingen woonde, werd opgepakt en vastgezet. Hij zat voor de bedreiging vijftien dagen in voorlopige hechtenis. Het gevolg was dat hij zijn huis werd uitgezet. De verdachte zei bereid te zijn zich te laten opnemen. Volgens de reclassering was de begeleiding door zijn alcohol- en drugsgebruik niet goed verlopen. De berichten dat er veel zorgen waren, bereikten ook het OM. ,,Dat zet je op scherp. Maar hoe nu verder? Hij moet zich laten opnemen, zodra de kliniek bekend is. Hij moet meewerken, want anders hangt drie maanden gevangenisstraf boven zijn hoofd”, verzekerde officier van justitie R. Rammeloo. Hij eiste voor de bedreiging vijftien dagen gevangenisstraf: de straf, die in voorarrest is uitgezeten en vroeg verder wijziging in (strengere) voorwaarden met verplichte opname in een FPZ op korte termijn, gerelateerd aan de drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, proeftijd twee jaar. Als de behandeling goed gegaan is, zou daarna wonen onder begeleiding mogelijk zijn. De rechtbank nam de vordering van wijziging van de voorwaarden over, zodat de man zich zo snel mogelijk kan laten opnemen. Dat is nodig volgens de rechter, gezien de grote kans op herhaling vanwege zijn psychische problemen. Hij betuigde zijn spijt over de bedreiging. ,,Dit was superstom. Het gebeurde impulsief door haar ’s nachts dit berichtje te sturen. Ik verkeerde zwaar onder invloed. Ik bied haar mijn excuses aan. Ze hoeft zich geen zorgen te maken.” De rechtbank doet in de strafzaak (bedreiging met verkrachting) 23 juli uitspraak.

Meer nieuws