Logo wereldregio.nl
Foto:

Meer dan duizend bezoekers Schouwen-Duiveland Bevrijd!

De Vereniging Musea Schouwen-Duiveland kijkt ‘met trots’ terug op de grote overzichtstentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! die vanaf medio juni  in de Nieuwe Kerk in Zierikzee te zien was. De expositie van de vijf musea trok in negen middagen maar liefst 1.021 bezoekers. Met panelen, verhalen, memorabilia en films met authentiek beeldmateriaal zijn de verhalen van de bevrijding van Schouwen-Duiveland tot leven gebracht. Daarnaast waren de 50 beste oorlogsfoto’s van Zeeland te zien. 

Luitzen Bijlsma, samensteller van de expositie: ,,Vorig jaar viel de wisseltentoonstelling in de vijf musea kleinere musea met als thema 75 jaar Bevrijding gedeeltelijk in het Covid water. Het is fantastisch dat we alles van de vijf musea met hulp van veel vrijwilligers nog één keer bij elkaar hebben gebracht. De expositie in de Nieuwe Kerk is aan een heel breed publiek getoond, en dat geeft enorm veel voldoening. We merken dat de bijzondere oorlogsverhalen over Schouwen-Duiveland mensen raken en ontroeren en echt niet alleen oudere mensen”. Het aantal ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog neemt snel af. Daarom maakte filmmaker Tjeerd Muller in opdracht van de VMSD een documentaire met ooggetuigenverslagen. Niemand kan het verhaal immers beter vertellen dan zij die het zelf meemaakten. Op het grote scherm werden hun verhalen getoond. Een groot aantal van deze ooggetuigen heeft de documentaire en de expositie ook zelf gezien in de Nieuwe Kerk. 

Een deel van het expositie verhuist naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Daar wordt in het najaar het nu nog ontbrekende verhaal van Schouwen-Duiveland aan de presentatie toegevoegd. Na de slag om de Schelde was in november 1944 Zeeland bevrijd behalve Schouwen-Duiveland. Het eiland werd als laatste gebied in Zeeland bevrijd op 7 en 8 mei 1945. ’Schouwen-Duiveland Bevrijd’ is een initiatief van de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland. (foto Henk van der Veer)