Logo wereldregio.nl
<p>Willeke Goudzwaard, dochter Lexi en Swen Thijssen verloren een dochter en een zusje, maar willen daar heel open over zijn.<br><br><br></p>

Willeke Goudzwaard, dochter Lexi en Swen Thijssen verloren een dochter en een zusje, maar willen daar heel open over zijn.


(Foto: )

Swen Thijssen: ,,Ik hoop het een plekje te kunnen geven”

Swen Thijssen is sportief. Hij doet veel aan vechtsport, loopt wel eens hard en vindt het leuk om per mountainbike door Boswachterij Westerschouwen te crossen. Hij heeft echter een hekel aan fietsen op een racefiets. Laat hij nu net met dat vehikel de Mont Ventoux gaan beklimmen. Dit is een enorme Franse ‘pukkel’ van 21,5 kilometer lang en een stijgingspercentage van gemiddeld zeven procent. Met in gedachten Nowi.

Nowi is de op 12 mei ‘stil’ geboren dochter van Willeke Goudzwaard en Swen Thijssen uit Zierikzee. Willeke ging nota bene in haar eigen straat na 37 weken op een reguliere controle na een volkomen vlekkeloze zwangerschap zoals bij hun eerste dochter Lexi. ,,Vijf minuten nadat ze het huis verliet”, zo schetst Swen de totaal onverwachte situatie, ,,belde ze in paniek op dat het hartje van Nowi niet meer klopte. Dat was heftig. Je weet niet zo goed wat je voelt. Het overvalt je.”
In het ziekenhuis in Goes werd het overlijden van Nowi bevestigd en vierentwintig uur later na het onheilspellende bericht beviel Willeke van de levenloze Nowi. Swen: ,,Alles lag thuis klaar, luiers en zo. In plaats van een babyshower moesten we een begrafenis regelen”. Ze namen Nowi mee naar huis en besloten open om te gaan met de vreselijke boodschap. ,,Het belangrijkste is dat er geen taboe op rust”, zeggen ze. Goede vrienden werden uitgenodigd. Ze kwamen met een beladen gevoel binnen, maar keerden met een ‘goed’ gevoel huiswaarts.
In het ziekenhuis werden Willeke en Swen opmerkzaam gemaakt op stichting Make a Memory. Op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals worden ernstige zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar gefotografeerd. Voor de ouders zijn geen kosten verbonden aan het ontvangen van de foto’s, de fotografen, verbonden aan Make a Memory, worden betaald door sponsoren, donaties en schenkingen.
Om de stichting te (onder)steunen gaat Swen, die tijdens het gesprek de foto’s van het hele gezin laat zien, zondag 19 september de Mont Ventoux beklimmen. ,,Ik wil in actie komen voor Nowi en ik wil mijn grens verleggen. Ik zoek graag het randje op. Ik vind het een hele mooie fysieke en mentale uitdaging. Zo hoop ik het een plekje te kunnen geven.”

Voor meer informatie, kun je kijken op www.doneeractie.nl en zoek naar Help Swen naar de top