Afbeelding

Parkeerbeleid Zierikzee kost ondernemers geld

Algemeen

Dat de gemeente ruim baan heeft gegeven aan de vergunninghouders in Zierikzee is de plaatselijke ondernemersvereniging InZzee in het verkeerde keelgat geschoten. Klanten kunnen geen parkeerplek meer vinden, laden en lossen is een probleem en het regent boetes. En het bestuur van InZzee had harder op tafel moeten slaan, zo luidde de kritiek.

Het venijn van de eerste fysieke vergadering van InZzee in de Nieuwe kerk van Zierikzee zat ‘m in de rondvraag. Rien Berrevoets (’t Vegertje) startte een emotioneel betoog en vroeg zich hardop hoe het nieuwe parkeerbeleid van de gemeente zover had kunnen komen. En waar de ondernemersvereniging was toen het beleid werd uitgestippeld. InZzee-voorzitter Martin Boevee zei dat het vooral een zaak was tussen ondernemers en de gemeente. ,,U moet bij de gemeente zijn.” Dat herstelde hij na kritiek door te zeggen het er binnenkort over te zullen hebben ‘als we bij de gemeente aan tafel zitten’.

Barbier Mark Koornneef verliest klanten doordat ze niet meer kunnen parkeren op het parkeerterrein voor zijn zaak. ,,Ik zie mensen van de dorpen niet meer naar Zierikzee komen.” Hij gaat zo ver dat hij met zijn zaak elders in de stad (dichterbij een normaal parkeerterrein) wil gaan zitten. De zorg werd gedeeld door anderen. Een onderneemster bijvoorbeeld die tevergeefs geprobeerd heeft een laad- en losplek voor haar zaak te krijgen zodat mensen even iets kunnen ophalen. Het heeft andere ondernemers al aardig wat boetes gekost. Dat bleek ook uit het verhaal van Christel van Sluis van de gelijknamige modezaak op de Dam.

Gaande de discussie bleek er ook bij het bestuur van InZzee onvrede te zijn. José van de Sande (oud-bestuurslid) zei wel een aantal keer uitgenodigd te zijn. ,,Maar het was al snel duidelijk dat het plan er al lang lag. We konden er weinig in veranderen.” Fred Kramer, ook bestuurslid van InZzee, was het felst in zijn bewoordingen. ,,Laten we het gewoon eerlijk zeggen. We zijn door de gemeente in de zeik genomen. Ik erger me er kapot aan.” 

De gemeente heeft ruimte gegeven aan de vergunninghouders die steen en been klaagden over te weinig parkeerruimte. Zeker ’s avonds na zeven uur, want toen waren de plaatsen voor iedereen. Dat is nu veranderd. De hele binnenstad is op enkele parkeerplaatsen na (Albert Heijn) voor vergunninghouders. Dit heeft tot gevolg dat mensen van het eiland niet snel de stad meer in komen. Zeker niet als alles ook op het Haringvlietplein te krijgen is. Het vignet verandert daar weinig aan, zo klonk het.

Meer nieuws