Jens met zijn moeder
Jens met zijn moeder

Behandeling Utah moet einde maken aan chaos in hoofd Jens

Algemeen

Oma Joyce Beljaars en haar partner en ‘bonusopa’ Peter van Wensen in Zierikzee zetten alles op alles om hun kleinzoon Jens naar een kliniek in het Amerikaanse Utah te sturen. Een behandeling moet een einde maken aan de ‘chaos’ in zijn hoofd. Een chaos, die de nu bijna achttienjarige jongen, niet meer aan kan. In Nederland kan er niets voor hem gedaan worden.

Voor Jens’ geboorte moest zijn moeder Kim onder narcose geopereerd worden aan haar enkel. In het ziekenhuis was al duidelijk dat het kindje in haar buik onrustig was. ,,Maar ze werd toch naar huis gestuurd”, vertelt Joyce nu bijna achttien jaar later. Na de geboorte bleek, dat de baby ontlasting in het vruchtwater had en het inademen ervan heeft zijn hersenen beschadigd. Functies vielen uit. Er werden blokkades opgeworpen. De hersenen zoeken vervolgens nieuwe wegen om dat te repareren, maar het gevolg was ‘een kortsluiting’ in zijn hersenen.

Met als gevolgd dat Jens iedere dag te veel prikkels krijgt en daar ‘gek’ van wordt. Zo erg, dat hij op momenten het leven niet meer ziet zitten. ,,Hij is het ook beu altijd maar aangesproken te worden op zijn gedrag. Hij kan er niets aan doen. Het is zo’n lieve jongen.” Hij belandde in diverse opvangplaatsen. ,,Maar dat werkte niet. Kwam hij bij jeugdige criminelen te zitten. Dat is hij niet. Alle prikkels komen keihard binnen bij hem. Hij voelt alles en daar word je gek van.” Vanaf zijn twaalfde liep Jens regelmatig weg en werd hij suicidaal.

Omdat zijn alleenstaande moeder Kim niet alleen voor hem kan zorgen, hebben Joyce en Peter Jens acht maanden in huis gehad en aan den lijve ervaren hoe het hem vergaat. Een enorme belasting, die ze met liefde op zich namen. De medische wetenschap in Nederland kan niets voor hem betekenen.

Maar er is hoop. In het Amerikaanse Utah worden mensen met problemen als Jens met succes geholpen. Met een scan worden de blokkades opgespoord en wat dan volgt is een intensieve hersentraining om de hersens als het waren de juiste kant op te sturen. Noem het een reset. ,,Garanties hebben we niet. Maar ook geen keus. Dit moet stoppen voor hem. Jens wil al vanaf zijn negende jaar dood.” En dat is voor zijn moeder en grootouders vanzelfsprekend ondraaglijk.

De reis en de behandeling naar Utah kosten 26.000 euro. Er is een manier gevonden om het voor te financieren, omdat Jens anders onderop de lijst komt en nog langer moet wachten. De reis staat gepland voor september dit jaar. ,,Wat wij nu proberen is mensen te vinden, die ons willen ondersteunen. Op die manier kunnen we het geld bij elkaar sprokkelen. Meer informatie over doneren:

gofundme.com/JensUpdate Of zoek op gofundme.com naar Jens Update

Meer nieuws