Kleurplaat van Zonnemaire
Kleurplaat van Zonnemaire

Tweede kleurboek over het eiland

Algemeen

Na de enthousiaste ontvangst van het kleurboek van Zierikzee (waarvan er inmiddels honderden zijn verkocht) is er nu ook een boek met kleurplaten van Schouwen-Duiveland verschenen. Evelyn Pokorni uit Zierikzee maakte 25 tekeningen die het eiland kenmerken en bedoeld om te worden ingekleurd door zowel volwassenen als kinderen. 

Waar in het boek van Zierikzee vooral monumenten afgebeeld staan, krijgen de lokale flora en fauna in het nieuwe boek ook de ruimte. Koeien, zeehonden, vogels, vlinders en vissen wachten op een kleurtje evenals de Plompe toren, het stadhuis van Brouwershaven, het kerkje van Kerkwerve, de Bruse mossel en de straaljager in Oosterland. Verder zijn natuurkundige Pieter Zeeman uit Zonnemaire, karrevelden en de molen van Moriaanshoofd in het kleurboek te vinden. 

,,Al tekenend besef je dan hoe bijzonder veelzijdig Schouwen-Duiveland is. Ik weet zeker dat ook het inkleuren die ervaring met zich meebrengt. Je kijkt met andere ogen naar de omgeving die je toch al zo vaak hebt gezien: wat je denkt te kennen beleef je op die manier intensiever ”, vertelt Evelyn Pokorni.

Het was lastig kiezen wat de onderwerpen betreft: vanzelfsprekend ontbreekt er meer dan dat er in het boek staat. Tekeningen van Schuddebeurs en Nieuwerkerk bijvoorbeeld vielen af omdat het kleurboek anders te dik en daarmee te duur zou worden. Maar wie weet volgen er nog meer edities zodat de andere kernen ook aan bod komen. 

Nu de hectiek van het gewone leven grotendeels is losgebarsten na de relatieve stilte van de lock down is het ook fijn om af en toe even gas terug te nemen en een rustmomentje te pakken. En dat kan met dit kleurboek. Voor gasten zijn de kleurplaten een mooie herinnering aan hun tijdelijke verblijf op het eiland. 

Het kleurboek van Schouwen-Duiveland is “eilandbreed” te koop bij Boekhandel De Vries in Zierikzee, Intertoys in Zierikzee, Koekeloere in Bruinisse, De Schouwse Winkel in Renesse, Cees Dijkman Vliegers in Burgh-Haamstede en de Spar in Brouwershaven. Het kleurboek van Zierikzee is verkrijgbaar bij Intertoys Zierikzee en Boekhandel De Vries in Zierikzee.

Meer nieuws